(PR-samarbeid / annonse) I august og deler av september kan du se den unike fotoutstillingen «Hemmat» på Galleri Gamle Tomb i Råde.

Det knirker i døren på det falleferdige huset som står forlatt og bortglemt et sted i Råde. Fotografene Marte Guldbrandsen og Cathrine S. Øverby tråkker seg igjennom en halv meter høyt gress frem mot inngangsdøren til det gamle huset. De har fått tillatelse til å ta seg inn og dokumentere det lille som er igjen av husets sjel, før bygget snart skal rives for å gi plass til nye leiligheter.

Se intervju med fotografene her:

De dytter på døren og klarer å åpne den såpass at de kan smette inn igjennom døråpningen. Hva som venter på innsiden aner de ikke. Med fotokamera rundt halsen beveger de seg sakte omkring i rommene og fotograferer det som møter dem.

Det er noe rått og tøft, men samtidig også noe sart og trist over prosjektet. «Hemmat» tar publikum med på innsiden av gamle, forlatte hus og bygninger slik som dette i Råde.

En ekte og autentisk utstilling

«Hemmat» er en vandrerutstilling som nå har blitt vist i en rekke byer rundt omkring i Norge. Først i deres hjemlige trakter på Løten, Hamar og Helgøya, senere ble utstillingen vist en rekke andre steder før den nå er klar for publikum i Råde.

Det ekte og autentiske er to begreper som står svært sterkt for denne utstillingen, både i forhold til fotograferingen og måten bildene er tatt på.
– Vi bruker ikke kunstig lys, kun stativ og lang lukkertid. Bildene trykkes på spesielle treplater som gir det autentiske uttrykket vi ønsker å formidle. Det er brukt flere måneder for å finne fram til rette trykkemetode, forteller Marte og Cathrine.

Det er en utstilling som får deg til å reflektere over tiden som går og å stille spørsmål. Hvem var disse menneskene som bodde i dette huset? Hvorfor rakk de aldri å rydde bort kaffekjelen fra ovnen eller vaffeljernet som står der så nedstøvet og møkkete? Hvem var det som lå og sov i den grønnmalte, gamle barnesengen som er dekket av klistremerker?

– Fotografiene skal inviterer de som ser utstillingen til å skape sine egne historier rundt bildene, forteller fotograf Cathrine S. Øverby. Dette er hennes første fotoprosjekt sammen med venninnen Marte Guldbrandsen. De to har begge lang fartstid innen mediebransjen.
– Foto har alltid fulgt både meg og Cathrine. Det har alltid vært en interesse og noe vi har jobbet med på ulike vis, forteller Marte Gulbrandsen.

Foto: Marte Gulbrandsen

To foto over: Cathrine S. Øverby

Leder i Råde kunstforening, Bjørn Alvær, er tydelig stolt over den kommende utstillingen som i helgene fremover skal vises i det som en gang var det gamle kornlageret som tilhørte Tomb Herregård i Råde. Lørdag 26. august åpner utstillingen «Hemmat» og i helgene frem til 10. september kan publikum få se de stemningsfulle fotografiene som tar oss tilbake til en svunnen tid.

Denne høsten har Galleri Gamle Tomb åpent på lørdager og søndager mellom klokken 12.00 og 16.00. Adressen er: Galleriveien 2, 1643 Råde. Det er en stor parkeringsplass på området.

Du bør også sette av tid til å gå den vakre kunststien som galleriet nylig anla! Les mer om kunststien her.