Duftende lavendel, duggfrisk rosévin og småbyer vakrere enn dagen er lang. Her er vår guide til de mest sjarmerende stedene vi vet om på Den franske rivieraen.

(Inneholder annonselenker til affiliate-samarbeidspartnere Apollo og Pettster – reklame)

PS: Du kan bestille reise til Den franske riviera med charterselskapet Apollo. Sjekk ut tilbudet her.

TIPS 1: Saint-Paul de Vence

Den vakre middelalderbyen Saint-Paul de Vence ligger på en hylle i åssidene en halvtimes kjøretur fra storbyen Nice. Vakrere by vil du trolig ikke finne, uansett hvor mange timer du tråler frem og tilbake på Den franske riviera. Saint-Paul de Vence har alt en Frankrike-entusiast ønsker seg: Den er vidunderlig vakker, romantisk og rustikk, den byr på kunst i verdensklasse og har i tillegg en rekke hyggelige spisesteder og hoteller i nærheten.

Byen har smale, trange brosteinslagte gater der blomstrende klatreplanter slynger seg oppover husveggene. Den vidunderlige duften av de bittesmå blomstene på jasminplanten fyller gatene.

Butikkene ligger vegg i vegg og det er muligheter for å handle med seg smykker, stoff, klær, urter, såper, oljer og selvsagt små poser med duftende lavendel eller en flaske lokalprodusert rosevin.

Saint-Paul de Vence regnes som en av de store kunstbyene på rivieraen og du vil finne en rekke små gallerier som stiller ut imponerende malerier og skulpturer. Her er kunst i alle størrelser og prisklasser.

Det er ekstra hyggelig å besøke byen for en bedre middag på kveldstid. Kom gjerne i 18-tiden og rusle rundt en times tid mens du venter på at restaurantene skal åpne. Restaurantene åpner vanligvis først i 19-tiden i Frankrike.

Restaurantene Le Caruso og La Colombe d´Or er verdenskjente steder som i sin tid ble gjestet av både Picasso og Matisse.

Du finner mange restauranter som serverer veldig god mat innenfor bymurene til Saint-Paul de Vence. For eksempel Restaurant La Fontaine der du har flott utsikt til den nydelige fontenen rett nedenfor.

Dersom du er lysten på å ta en overnatting, kan jeg anbefale følgende hoteller i Saint-Paul de Vence:

Hotel les Vergers de Saint Paul er et 4 stjerners-hotell som ligger ca en kilometer fra Saint-Paul de Vence. Et stille og rolig overnattingssted med bra service, komfortable senger og familievennlige rom.

Hotel Les Messugues er et sjarmerende lite 3-stjernershotell med en skikkelig rustikk Provencalskånd over seg. Du finner masse oliventrær på eiendommen. Noen av rommene har balkong og med utsikt til vinranker. Fem minutter unna Saint-Paul de Vence.

Dersom du ønsker å koste på deg en helt uforglemmelig hotellopplevelse når du først er i byen, kan vi anbefale hotellet Hotel la Grande Bastide. Hotellet ligger noen minutter utenom Saint-Paul de Vence i en gammel, men nylig renovert steinbolig som har en formidabel utsikt til den nydelige byen. Et perfekt, rolig og nydelig sted å bo hvis du reiser med barn.

Hotel le Saint Paul er et fantastisk 5-stjernershotell som ligge rinne i selve middelalderbyen Saint-Paul de Vence. Et vidunderlig vakkert boutique-hotell i provencalsk stil.

TIPS 2: Port Grimaud
Midt mellom de to byene Saint Maxime og Saint Tropez finner du den spesielle kanalbyen Port Grimaud. Dette er et sted det er verdt å oppleve, selv om enkelte kanskje også vil påstå at det er rivieraens største «turistfelle» med overprisede restauranter.

Port Grimaud omtales gjerne som «Frankrikes Venezia». Byen er relativt ny og ble bygget på et det som engang var et sumpområde inne i Saint-Tropez-bukten på 1960-tallet. I dag er det ikke mye som minner om sump.

I Port Grimaud finner du smale kanaler og vakre venetianske bruer. De pastellfargede husene ligger tett i tett og er svært populære å leie på sommerstid. Er du interessert i overnatting, finner du mange fine overnattingssteder i nærheten av Port Grimaud her.

Port Grimaud er en by som bør oppleves både fra høyden og fra vannet og begge deler lar seg fint gjøre. Du kan ta turen opp i det høye tårnet i sentrum av byen. Det koster 1 Euro og du får en fantastisk utsikt over byen fra fugleperspektiv. I Port Grimaud kan du dessuten leie en liten motordrevet båt som gjør det mulig å oppleve byen fra vannet. Det er en veldig hyggelig opplevelse og et fint tips til ting å gjøre på dager da været kanskje ikke er på sitt beste og strandløven vil ta en pause fra sola.

Oui – c´ est moi 🙂

Du kan ta ferge til og fra Saint Tropez fra Port Grimaud og turen tar bare 15 minutter. Et insidertips i høysesongen når bilkøene inn til Saint Tropez er kilometerlange, er å stoppe i Port Grimaud og kjøre ferje over til Saint Tropez. Da slipper du køen!

I Port Grimaud er spisestedene av ymse kvalitet og det er her vi må komme inn på «turistfellen» som nevnt tidligere. Høye priser og mye dårlig mat er det å få her, desverre. MEN! La meg si det så enkelt som dette: Det finnes en fiskerestaurant med en super beliggenhet som du bør notere deg. Den heter La Table du Mareyeur og er en av mine absolutt favorittrestauranter i verden. Her er både maten og servicen upåklagelig. Restauranten er så populær at du bør bestille bord, hvis ikke du kommer når de åpner. Velg noe fra dagens fangst og til dessert er Cafè Gourmand obligatorisk.

TIPS 3: Saint Tropez

Saint Tropez er en pastellfarget drøm. Kanskje en av Frankrikes vakreste byer? Da jeg var liten så jeg om og om igjen filmene «Le gendarme de Saint Tropez» der du følger livet til en politimann som begynner å jobbe ved politikontoret i Saint Tropez. Jeg har sett et par av disse filmene hundrevis av ganger. Det er legendraiske filmer med hysteriske scener – alle er spilt inn i Saint Tropez. Et must å se før Frankrike-ferien! (Men nå sporet jeg av litt)


Tilbake til Saint Tropez. Hvor var jeg? Byen er nydelig, men den kan fort bli veldig, veldig folksom i sommermånedene. Fra midten av juli og ut august hadde jeg rett og slett styrt unna. Veisystemet er ikke laget for så mye trafikk og køen kan bli lang. Forsøk å legge turen hit utenom høysesong. Juni og september er perfekte måneder med mye mindre folk.
Et insidertips fra meg til deg er å bo i Saint Maxime eller Port Grimaud og ta ferje mellom de tre stedene. Da slipper du unna den lange køen som kan strekke seg kilometervis. Båtturen er forresten ille hyggelig og båten har avganger hver eneste time!

Legendariske Saint Tropez er kanskje den mest elegante og glamorøse av alle byene på den franske rivieraen. Den var en gang en idyllisk fiskerlandsby, men ble satt på kartet av Brigitte Bardot.

Venner vi har i byen kan fortelle at Birgitte Bardot fortsatt bor i Saint Tropez og kan sees på det lokale markedet utenom høysesongen.

Det er fascinerende å rusle lang kaien og se på de gigantiske yachtene i havnen, gjerne med eierne sittende på utstilling. Det er en sterk kontrast til gatekunstnerne som sitter noen meter unna og maler sine pastellfargede kunstverk, mens skuelystne går forbi og glor.

Du bør besøke den gamle kirken i byen og du bør også vandre opp gjennom de brosteinsbelagte gatene til du kommer til citadellet. Her får du en vidunderlig utsikt over byen og kan se båtene som kommer inn og ut fra havnen. Solnedgangen er episk!

Det aller beste stedet for å ta seg en drink er fra balkongen til Hotel Sube nede ved havnen. Her får du med deg alt som skjer både på kaien og i yachtene.
Forslag til fine overnattingssteder i Saint Tropez finner du her. (Det er dyrt å bo på Hotell i Saint Tropez, men et fint familiealternativ er leilighetshotellet til Pierre & Vacances som ligger noen kilometer utenfor i byen Grimaud – midt mellom Sainte Maxime og Saint Tropez.

Det finnes mange særdeles fine 5-stjernershoteller både i, rundt og i nærheten av Saint Tropez. Det legendariske Hotel Byblos må selvsagt nevnes. Ellers kan vi ikke la være å trekke frem Althoff Villa Belrose (hotellet der de spilte inn Exit-scenen der mannfolka festet på rivieraen). Sjekk også ut Domaine de l´Astragale, Le Yaka Saint Tropez, Hotel La Mandarine, Mas De Chastelas og det lekre, minimalistiske Hotel Kube. Jeg kan nevne mange flere, men disse er blant mine personlige favoritt-hoteller og jeg har vært så heldig å få besøke et knippe av dem.

Samtlige hoteller nevnt ovenfor er av høyere prisklasse. Rimeligere overtnatting finner du i nabobyene Saint Maxime, Les Issambres, Grimaud, Saint Raphael eller Antibes.

Restaurantene i Saint Tropez er ikke spesielt barnevennlige, men helt borte ved moloen finner du La Sardine som vi kan anbefale. Nydelig mat og god service og de er heller ikke fremmede for å ordne plass til et barn, noe naboene borti gata helt vi slippe.

Restauranten Le Girelier er ellers å nevne som et virkelig flott spisested selv om det kan oppleves som kanskje litt vel stivt. Her kan du stoppe i ferrarien din utenfor og få den parkert for deg. Men slike steder er kanskje ikke for «alle». Som min far så fantastisk sa det etter å ha kastet et raskt blikk inn på de velkledde herrer som satt der inne i langermede skjorter og bukser i 30 varmegrader: «Nei, det stedet der er ikke noe for meg». I stedet satte han seg ned på et sted med rutete duker og plastikkstoler noen meter bortenfor. Der hadde de også kald øl og rosevin. Og det smakte like godt der, om ikke enda litt bedre.

I Saint Tropez trenger du ikke koste på deg dessert på restaurant. Kjøp deg i stedet verdens beste iskrem ved utsalget til Barbarac nede ved havnen. Du vil trolig ikke smake bedre pistasj-iskrem resten av ditt liv!! Stracciatella er også en annen smaksfavoritt – de to i kombinasjon er selve lykken av iskrem for meg. Neste gang du besøker Saint Tropez er sannsynligheten stor for at du returnerer ene og alene på grunn av denne iskremen – det har i alle fall jeg gjort mange ganger!!

TIPS 4: Grasse

I Grasse har parfymeproduksjon skapt arbeidsplasser til tusenvis av mennesker i flere hundre år, så det er ikke uten grunn at Grasse omtales som ”parfymebyen”. Grasse var i mange år byen som leverte alle typer parfymer og parfymerte såper til Europa. Klimaet og naturforholdene er ypperlige for å dyrke blomster som egner seg i parfymeproduksjon.

Grasse er en sjarmerende by i seg selv. Den har beholdt noe av det gamle og unike ved seg, omgivelsene er vakre og det er relativt kort vei ned til havet.

Byen har en vakker kirke som det er verdt å ta turen innom. Første gang du er i Grasse, kan du like gjerne hoppe på det lille turisttoget som går fra torget. Det er en fin måte å få orientert seg litt på. Ungene synes dessuten det er veldig gøy.

Ta turen innom byens parfymemuseum Fragonard, som tilhører en av to parfymefamilier i Grasse. Det andre parfymehuset heter Molinard. Her kan du sikre deg noen deilige dufter, velduftende massasjeoljer med duft av sitron eller lavendel, eller rene parfymer av rose eller jasmin. Såpene dufter også veldig godt og er fine suvenirer til den som har tatt inn posten for deg eller vannet plantene.

Hvorfor ikke blande din egen favoritt? Prøv appelsinblomst eller mandarin, fersken og bergamot. Spe på med litt sjasmin, liljekonvall og vanilje – så har du verdens beste duft spør du meg.

På utkikk etter overnattingssteder i Grasse? Her finner du flere gode hoteller.

(Photo credit: Hotel Carlton Cannes)
(Photo credit: Hotel Carlton Cannes)

TIPS 5: Cannes

Cannes er synonymt med filmfestival og filmstjerner. Denne lille, store byen byr i tillegg på den beste shoppingen langs hele rivieraen. Langs strandpromenaden (croisetten) finner du eksklusive designerbutikker som Chanel, Dior, Dolce & Gabbana osv på rekke og rad. Jeg elsker virkelig Cannes og er alltid innom en kort tur i løpet av ferien.

Et par kvartaler ovenfor finner du handlegaten Rue d´Antibe som er bedre egnet for folk med mer normal økonomi. Du finner alle mulige kjente butikkjeder, alt fra Zara til Mango, Banana Moon, kosmetikkjeden Sephora, Lacoste, Tommy Hilfiger, Max Mara samt mer eller mindre kjente forretninger som selger klær, sko og vesker.

Det er hyggelig å tilbringe en natt i Cannes og et hotelltips er det enkle, men hyggelige “Hotel de Provence” – et lite paradis midt i byen. Dette er et tre stjerners hotel som gir god valuta for pengene. Det er rent, pent og hyggelig. Rommene er små, men sengene er behagelige. Hotellet ligger midt i byen med bare et par minutters gange til både sjøen og handlegaten.

Blant byens flotteste hoteller er Hotel Carlton. Om du har penger og mulighet bør du legge inn et lunsj-stopp på Carltons Beach Club restaurant. Da får du virkelig smake på det gode liv og år et snev av 50-tallets elegante rivieratilværelse.

På kvelden bør du legge turen til gamlebyen i Cannes for å spise en bedre middag. Her er stemningen upåklagelig, med gatemusikanter som spiller trekkspill utenfor koselige restauranter med bord stående på de bratte, brosteinslagte gatene. Du sitter bokstavelig talt ute på gaten og spiser, men det er utrolig intimt og sjarmerende. Har du ikke prøvd moules frites (blåskjell og pommes frites) må du teste dette ut en gang for alle. Forhåpentligvis vil du også bli frelst, akkurat som franskmennene (og meg).

Utenfor Cannes ligger de vakre Lerins-øyene (Iles de Lerins) som er et kjempefint utfluksted som du kommer til med ferje. Ta med deg gode sko og badetøy – det er forfriskende å ta seg en bad fra de bratte klippene! Perfekt dagstur hvis det ikke er alt for varmt og overskyet. Les mer om tilbudet her.

ANDRE TIPS TIL FRANKRIKE-TUREN:

Når bør du reise? Juni eller september er de absolutt beste månedene! Det er ikke så folksomt, klimaet er helt perfekt og både fly og hotell er rimeligere da.

Mange leilighetshoteller leier ut på ukesbasis fra lørdag til lørdag. Min erfaring er at flybilletter ofte er rimeligere på andre dager enn lørdager! Dersom du kan være fleksibel, anbefaler jeg deg å legge inn et par overnattinger på hotell i noen av de nevnte byene – enten først eller sist av reisen. Selv pleier jeg nesten alltid å overnatte i Cannes da det er kort vei til flyplassen derfra. 

Her finner du flere overnattingssteder i Cannes.

Slik glir du inn blant de lokale:

Kleskode herrer: Hvite, røde eller rosa langbukser og hvite langarmede skjorter – selv i 30 varmegrader

Kleskode damer: Hvit kjole og stråhatt. Tropezienne-sandaler

Du drikker: Duggfrisk rosévin, gjerne fra den lokale produsenten Minuty

Du spiser: Moules frites – blåskjell med pommes frites

Dessert: Café Gourmand eller Tarte Tropezienne

PS: Skal du ut og reise med hund eller katt? Da anbefaler jeg sterkt reiseveskene til Sherpa som har garanti for at du kan ta de med inn på flyet. Her er et utvalg transportvesker.