Frankrikes riviera er synonymt med duftende lavendel, duggfrisk rosévin og småbyer vakrere enn dagen er lang. Her er guiden du trenger for å finne de mest sjarmerende stedene på Den franske rivieraen.

(Inneholder annonselenke til affiliate-samarbeidspartner Apollo)

PS: Du kan bestille reise til Den franske riviera med charterselskapet Apollo. Sjekk ut tilbudet her. Ellers flyr både SAS og Norwegian direkte til Nice flere ganger i uken. Er du fleksibel på reisedatoer, er det stor mulighet for at du kan få flyreise til en god pris.

TIPS 1: Saint-Paul de Vence

Den vakre middelalderbyen Saint-Paul de Vence ligger på en hylle i åssidene en halvtimes kjøretur fra storbyen Nice. Vakrere by vil du trolig ikke finne, uansett hvor mange timer du tråler frem og tilbake på Den franske riviera. Saint-Paul de Vence har alt en Frankrike-entusiast kan ønske seg: Den er vidunderlig vakker, romantisk og rustikk, den byr på kunst i verdensklasse og har i tillegg en rekke hyggelige spisesteder og hoteller.

Du kommer deg hit med leiebil. Det finnes et stort parkeringshus utenfor byporten der du setter fra deg bilen. Kjøreturen er koselig og ikke så svingete som til mange av de andre fjellbyene på rivieraen.

Byen har smale, trange, brosteinslagte gater der blomstrende klatreplanter slynger seg oppover husveggene. Den vidunderlige duften av jasmin fyller gatene.

Butikkene ligger vegg i vegg og det er muligheter for å handle med seg både smykker, stoffer, klær, urter, parymer, såper, oljer og selvsagt små poser med duftende lavendel eller en flaske lokalprodusert rosevin.

Saint-Paul de Vence regnes som en av de store kunstbyene på rivieraen. Her finner du en rekke små gallerier som stiller ut imponerende malerier og skulpturer. Her er kunst i alle størrelser og prisklasser.

Det er ekstra hyggelig å besøke byen for en bedre middag på kveldstid. Kom gjerne i 18-tiden og rusle rundt en times tid mens du venter på at restaurantene skal åpne. Restaurantene åpner vanligvis først i 19-tiden i Frankrike.

Restaurantene Le Caruso og La Colombe d´Or er verdenskjente steder som i sin tid ble gjestet av både Picasso og Matisse.

Du finner mange restauranter som serverer veldig god mat innenfor bymurene i Saint-Paul de Vence. For eksempel Restaurant La Fontaine der du har flott utsikt til den nydelige fontenen rett nedenfor.

Dersom du er lysten på å ta en overnatting, kan jeg anbefale følgende hoteller i Saint-Paul de Vence:

Hotel les Vergers de Saint Paul er et 4 stjerners-hotell som ligger ca en kilometer fra Saint-Paul de Vence. Et stille og rolig overnattingssted med bra service, komfortable senger og familievennlige rom.

Hotel Les Messugues er et sjarmerende lite 3-stjernershotell med koselige rom, avslappet atmosfære og med masse oliventrær på eiendommen. Noen av rommene har balkong med utsikt til vinrankene. Hotellet ligger fem minutter unna Saint-Paul de Vence.

Hotel la Grande Bastide ligger noen minutter utenfor Saint-Paul de Vence i en gammel, renovert steinbolig. Hotellet har en formidabel utsikt til den nydelige byen. Et perfekt, rolig og nydelig sted å bo hvis du reiser med barn.

Hotel le Saint Paul er et fantastisk 5-stjernershotell som ligger inne i selve middelalderbyen Saint-Paul de Vence. Et vidunderlig vakkert boutique-hotell i provencalsk stil for deg som vil unne deg det beste av det beste.

De nevnte hotellene har også restauranter som det er verdt å prøve ut dersom du er i byen over flere dager.

TIPS 2: Port Grimaud
Midt mellom de to byene Saint Maxime og Saint Tropez finner du den spesielle kanalbyen Port Grimaud. Dette er et sted det er verdt å oppleve, selv om jeg samtidig kan påstå at dette kan være rivieraens største «turistfelle».

Port Grimaud omtales som «Frankrikes Venezia» nettopp fordi det er en kanalby. Byen ble bygget på det som engang var et sump-område inne i Saint-Tropez-bukten på 1960-tallet. I dag er det ikke mye som minner om sump her. Nydelige, pastellfargede feriehus i et rent og delikat lite kanalby-samfunn er hva dette er.

I Port Grimaud finner du smale kanaler og vakre venetianske bruer. De pastellfargede husene ligger tett i tett og er svært populære å leie på sommerstid.

Port Grimaud er en by som bør oppleves både fra høyden og fra vannet. Begge deler lar seg fint gjøre. Du kan ta turen opp i det høye tårnet i sentrum av byen. Det koster 1 Euro og du får en fantastisk utsikt over byen fra fugleperspektiv.

I Port Grimaud kan du dessuten leie en liten elektrisk båt som gjør det mulig å oppleve byen fra vannet. Det er en veldig hyggelig opplevelse og et fint tips til ting å gjøre på dager da været kanskje ikke er på sitt beste og strandløven vil ta en pause fra sola.

Undertegnede foreviget på Port Grimauds høyeste punkt.

Du kan ta ferge til og fra Saint Tropez fra Port Grimaud og turen tar bare 15 minutter. Et insidertips i høysesongen når bilkøene inn til Saint Tropez er kilometerlange, er å stoppe i Port Grimaud og kjøre ferje over til Saint Tropez. Da slipper du køen! Men merke deg at ferjekøene også kan bli lange..

I Port Grimaud er spisestedene av ymse kvalitet. Høye priser og mye dårlig mat er det å få her, dessverre. MEN! La meg si det så enkelt som dette: Det finnes en fiskerestaurant med en super beliggenhet som du bør notere deg. Den heter La Table du Mareyeur og er en av mine absolutt favorittrestauranter. Her er både maten og servicen upåklagelig. Restauranten er så populær at du bør bestille bord, hvis ikke du kommer når de åpner. Velg noe fra dagens fangst og til dessert er Cafè Gourmand obligatorisk.

TIPS 3: Saint Tropez

Saint Tropez er en pastellfarget drøm. Kanskje en av Frankrikes vakreste byer? Da jeg var liten så jeg om og om igjen filmene «Le gendarme de Saint Tropez» der du følger livet til en politimann som begynner å jobbe ved politikontoret i Saint Tropez.

Jeg har sett et par av disse filmene flere titalls ganger og du bør virkelig se de hvis du planlegger å besøke Saint Tropez. Så morsomme og utrolig bra humor, selv om de er 50 år gamle disse filmene.. Det er noen legendariske scener – spilt inn i Saint Tropez.

En liten avsporing her. Tilbake til Saint Tropez. Hvor var jeg? Byen er nydelig, men den kan fort bli veldig, veldig folksom i sommermånedene. Veisystemet er ikke laget for så mye trafikk og køen inn til byen kan bli lang. Forsøk å legge turen hit utenom høysesong. Juni og september er perfekte måneder med mye mindre folk.

Et insidertips fra meg til deg er å bo i Saint Maxime eller Port Grimaud og ta ferje mellom de tre stedene. Da slipper du unna den lange køen som kan strekke seg kilometervis. Båtturen er forresten ille hyggelig og båten har avganger hver eneste time!
Her er link til ferjeselskapet – ferjene går mellom Port Grimaud, Les Issambres, Sainte Maxime og Saint Tropez. Les Bateaux Verts.

Legendariske Saint Tropez er kanskje den mest elegante og glamorøse av alle byene på den franske rivieraen. Den var en gang en idyllisk og ukjent fiskerlandsby, men ble satt på kartet av Brigitte Bardot.

Venner vi har i byen kan fortelle at Birgitte Bardot fortsatt bor i Saint Tropez og kan sees på det lokale markedet utenom høysesongen.

Det er fascinerende å rusle lang kaien og se på de gigantiske yachtene i havnen, gjerne med eierne sittende på utstilling. Det er en sterk kontrast til gatekunstnerne som sitter noen meter unna og maler sine pastellfargede kunstverk, mens skuelystne går forbi og glor.

Du bør besøke den gamle kirken i byen og du bør også vandre opp gjennom de brosteinsbelagte gatene til du kommer til citadellet. Her får du en vidunderlig utsikt over byen og kan se båtene som kommer inn og ut fra havnen. Solnedgangen er episk!

Det aller beste stedet for å ta seg en drink er fra balkongen til Hotel Sube nede ved havnen. Her får du med deg alt som skjer både på kaien og i yachtene.

Det er dyrt å bo på hotell i Saint Tropez, men et fint familiealternativ er leilighetshotellet til Pierre & Vacances som ligger noen kilometer utenfor i byen Grimaud – midt mellom Sainte Maxime og Saint Tropez.

Det finnes mange særdeles fine 5-stjernershoteller både i, rundt og i nærheten av Saint Tropez. Det legendariske Hotel Byblos må selvsagt nevnes. Det ble nylig renovert og er superfresht!

Ellers kan jeg ikke la være å trekke frem Althoff Villa Belrose. Sjekk også ut Domaine de l´Astragale, Le Yaka Saint Tropez, Hotel La Mandarine og det lekre, minimalistiske Hotel Kube. Jeg kan nevne mange flere, men disse er blant mine personlige favoritter og jeg har vært så heldig å få besøke flere av dem.

Samtlige hoteller nevnt ovenfor er av høyere prisklasse. Rimeligere overnatting finner du i nabobyene. Jeg personlig foretrekker å bo i Sainte Maxime, Les Issambres eller Grimaud / Port Grimaud.

Restaurantene i Saint Tropez er ikke spesielt barnevennlige, men helt borte ved moloen finner du La Sardine som vi kan anbefale. Her får du servert nydelig mat og det er god service.

Restauranten Le Girelier er å nevne som et virkelig flott spisested – selv om det sikkert kan oppleves som noe vel stivt. Her kan du stoppe i ferrarien din rett utenfor og få den parkert for deg. Eller du kan rusle noen meter etter å ha ankommet i en liten båt fra yachten som ligger til anker ute i bukten.

Slike steder er kanskje ikke for «alle». Og som min far så fantastisk sa det etter å ha kastet et blikk inn på de velkledde herrer som satt der i langermede skjorter og bukser i 30 varmegrader: «Nei, det stedet der er ikke noe for meg!». I stedet satte han seg ned på et sted med rutete duker og plastikkstoler noen meter bortenfor. Der hadde de også kald øl og rosevin. Og det smakte like godt der, om ikke enda litt bedre.

I Saint Tropez trenger du ikke koste på deg dessert på restaurant. Kjøp deg i stedet verdens beste iskrem ved utsalget til Barbarac nede ved havnen. Du vil trolig ikke smake bedre pistasj-iskrem resten av ditt liv!! Stracciatella er også en annen smaksfavoritt – de to i kombinasjon er selve lykken av iskrem for meg. Neste gang du besøker Saint Tropez er sannsynligheten stor for at du returnerer ene og alene på grunn av denne iskremen – det har i alle fall jeg gjort mange ganger!! Det er helt sant.

TIPS 4: Grasse

I Grasse har parfymeproduksjon skapt arbeidsplasser til tusenvis av mennesker i flere hundre år, så det er ikke uten grunn at Grasse omtales som verdens parfymehovedstad. Grasse var i mange år byen som leverte alle typer parfymer og parfymerte såper til Europa. Klimaet og naturforholdene er ypperlige for å dyrke blomster som egner seg i parfymeproduksjon. Du har kanskje sett filmen «Parfymen»? Hvis ikke er det et fint filmtips før du reiser til Frankrike. (Den egner seg ikke å se på flyet grunnet et par ymse mord og erotiske scener. Kremt…)

Grasse er en sjarmerende by i seg selv. Den har beholdt noe av det gamle og unike ved seg, omgivelsene er vakre og det er relativt kort vei ned til havet.

Byen har en vakker kirke som det er verdt å ta turen innom. Første gang du er i Grasse, kan du like gjerne hoppe på det lille turisttoget som går fra torget. Det er en fin måte å få orientert seg litt på. Ungene synes dessuten det er veldig gøy.

Ta turen innom byens parfymemuseum Fragonard, som tilhører en av to parfymefamilier i Grasse. Det andre parfymehuset heter Molinard. Her kan du sikre deg noen deilige dufter, velduftende massasjeoljer med duft av sitron eller lavendel, eller rene parfymer av rose eller jasmin. Såpene dufter også veldig godt og er fine suvenirer til den som har tatt inn posten for deg eller vannet plantene.

Hvorfor ikke blande din egen favoritt? Prøv appelsinblomst eller mandarin, fersken og bergamot. Spe på med litt sjasmin, liljekonvall og vanilje – så har du verdens beste duft spør du meg.

(Photo credit: Hotel Carlton Cannes)
(Photo credit: Hotel Carlton Cannes)

TIPS 5: Cannes

Cannes er synonymt med filmfestival og filmstjerner. Denne lille, store byen byr i tillegg på den beste shoppingen langs hele rivieraen. Langs strandpromenaden (croisetten) finner du eksklusive designerbutikker som Chanel, Dior, Dolce & Gabbana osv på rekke og rad.

Et par kvartaler ovenfor finner du handlegaten Rue d´Antibe som er bedre egnet for folk med mer normal økonomi. Du finner alle mulige kjente butikkjeder, alt fra Zara til Mango, Banana Moon, kosmetikkjeden Sephora, Lacoste, Tommy Hilfiger, Max Mara samt mer eller mindre kjente forretninger som selger klær, sko og vesker.

Det er hyggelig å tilbringe en natt i Cannes og et hotelltips er det enkle, men hyggelige Hotel de Provence – et lite paradis midt i byen. Dette er et tre stjerners hotell som gir god valuta for pengene. Det er rent, pent og hyggelig. Rommene er små, men sengene er behagelige. Hotellet ligger midt i byen med bare 10 minutters gange ned til havnen.

Blant byens flotteste hoteller er Hotel Carlton med de flotteste rommene og den beste utsikten i hele Cannes. Om du har penger og mulighet bør du legge inn et lunsj-stopp på Carltons Beach Club restaurant. Da får du virkelig smake på det gode liv og år et snev av 50-tallets elegante riviera-tilværelse.

På kvelden bør du legge turen til gamlebyen i Cannes for å spise en bedre middag. Her er stemningen upåklagelig, med gatemusikanter som spiller trekkspill utenfor koselige restauranter med bord stående på de bratte, brosteinslagte gatene. Du sitter bokstavelig talt ute på gaten og spiser, men det er utrolig intimt og sjarmerende. Har du ikke prøvd moules frites (blåskjell og pommes frites) må du teste dette ut en gang for alle. Forhåpentligvis vil du også bli frelst, akkurat som franskmennene (og meg).

Utenfor Cannes ligger de vakre Lerins-øyene (Iles de Lerins) som er et kjempefint utfluksted som du kommer til med ferje. Ta med deg gode sko og badetøy. Det er forfriskende å ta seg en bad fra de bratte klippene! Perfekt dagstur hvis det ikke er alt for varmt og overskyet. Les mer om tilbudet her.

ANDRE TIPS TIL FRANKRIKE-TUREN:

Når bør du reise? Juni eller september er de absolutt beste månedene! Det er ikke så folksomt, klimaet er helt perfekt og både fly og hotell er rimeligere da.

Mange leilighetshoteller leier ut på ukesbasis fra lørdag til lørdag. Min erfaring er at flybilletter ofte er rimeligere på andre dager enn lørdager! Dersom du kan være fleksibel, anbefaler jeg deg å legge inn et par overnattinger på hotell i noen av de nevnte byene – enten først eller sist av reisen. Selv pleier jeg nesten alltid å overnatte i Cannes da det er kort vei til flyplassen derfra. 

Slik glir du inn blant de lokale:

Kleskode herrer: Hvite, røde eller rosa langbukser og hvite langarmede skjorter – selv i 30 varmegrader

Kleskode damer: Hvit kjole og stråhatt. Tropezienne-sandaler

Du drikker: Duggfrisk rosévin, gjerne fra den lokale produsenten Minuty

Du spiser: Moules frites – blåskjell med pommes frites

Dessert: Café Gourmand eller Tarte Tropezienne