Askim-fotograf Marina Rastad Tennefoss ga nylig ut fotoboken «Vi trodde vi kunne fly» – en fotografisk historie om rusavhengiges vei tilbake til et verdig liv. Nå kan du se bilder fra fotoprosjektet i en sterk og vakker utstilling på Gamle Munch i Oslo.

Utstillingen henger frem til 11. februar og er verdt å få med seg dersom du er interessert i fotokunst.
Boken «Vi trodde vi kunne fly» er et ærlig og vakkert fotoprosjekt om mennesker som har kommet skjevt ut i livet, men som har klart å kjempe seg tilbake på rett kjøl.

Fotograf Marina Tennefors sitter og blar i den rykende ferske fotoboken sin. Den har vært et prosjekt hun har jobbet med i mange år. I september 2023 fikk hun endelig det ferdige resultatet i hendene. Hun er tydelig stolt og det har hun god grunn til. «Vi trodde vi kunne fly» er et vakkert stykke arbeide med høy-kvalitets fotografier.

– Det er en lettelse når man er ferdig med en slik bok. Det har vært et krevende prosjekt på mange måter. Det har vært mye jobb. Mye reising. Mange sene kvelder med redigering og tekstskriving. Men det som kanskje har vært det aller mest krevende er å høre historiene til alle disse menneskene. Det er mange skjebner der ute. Noe av det jeg har fått høre i løpet av dette prosjektet er historier som du ikke en gang kan klare å forestille deg, forteller hun.

Se vårt intervju med Marina Tennefors i filmen under. (Artikkelen fortsetter under filmen)

Ville hedre livskrigerne
Hvordan var det dette fotoprosjektet kom i stand?
– Det startet med at jeg fikk en invitasjon fra en bekjent av meg om å bli med i en Facebook-gruppe som skulle hedre folk som vokste opp i samme bydel som meg. Folk som hadde gått bort. Det gjorde veldig sterkt inntrykk på meg å se at så mange av de menneskene som jeg hang med i ungdomsårene hadde mistet livet til rusen, forteller hun. For å hedre disse menneskene bestemte hun seg for å portrettere noen av personene fra rusmiljøet som har klart seg og som i dag lever et liv fritt for rus.

Vanskelige ungdomsår
Det er vanskelig å fatte det, men den flotte, vakre og kunstnerisk begavede kvinnen som sitter foran oss har selv vært rusavhengig.
– Jeg kommer fra en familie der det var store rusproblemer. Foreldrene mine elsket meg, det har jeg aldri vært i tvil om, men det hører til historien at det også var mange vonde opplevelser i barne- og ungdomsårene. I ung alder prøvde jeg selv narkotika og ble avhengig av rus, forteller hun åpent.

De vanskelige ungdomsårene til tross: I dag lever Tennefors godt med sin egen historie.
– Jeg har lært hvor viktig det er å ta tak i de vonde følelsene. For mange av personene jeg har portrettert i boken, handler det nok om det samme. Å bearbeide fortiden ved å akseptere det som har skjedd for så å kunne legge det bak seg, sier hun.

Mange av menneskene hun har fotografert ønsker å være anonyme. De vil ikke å bli gjenkjent. De har latt seg fotografere, men er fotografert bakfra, fra siden eller med håret som dekker til ansiktet.
– Det er utrolig mye skam forbundet med det å være tidligere rusavhengig, forteller fotografen.

Kunstnerisk tilnærming
Fotoboken «Vi trodde vi kunne fly» er like mye en kunstbok som en dokumentarisk portrettbok. Bildene er utført på en kunstnerisk måte – samtlige av bildene er i svart og hvitt. Bildene er vakre og mystiske. Flere av fotografiene har nærmest en religiøs undertone. Menneskene fremvises på en ærlig og gripende måte. De står der i sin sårbarhet, men Tennefors fotograferer dem med respekt og empati.

Det er mennesker som bærer på ulike historier. Historier om omsorgssvikt i hjemmet, om vold og psykisk sykdom, seksuelle overgrep og voldtekter, prostitusjon, overdoser, drap og selvmord.
– Mange av historiene er vanskelige å fatte. Og hadde jeg ikke sett mye av dette selv eller hørt de fortelle det til meg, så ville det vært umulig å ta det inn over seg at dette faktisk har skjedd i virkeligheten, sier Tennefors.

Krogvold-elev
I mange år har Marina Tennefors deltatt på workshops i regi av den kjente, norske portrettfotografen Morten Krogvold. Han har også skrevet forordet i boken hvor man blant annet kan lese:
– Marina er en poetisk kriger. Hun mestrer faget og har en arbeidsmoral i særklasse. Denne kvinnen er modig og besitter den rette galskap – som her er et fyndord. Jeg har kjent henne i mange år og fulgt hennes berg-og-dalbane-karriere via mange workshops. Hennes begavelse og skapertrang har nettopp sprunget ut, og nye arbeider er produsert. Jeg vet. Jeg har smugtittet.

Det er viktig for Tennefors å understreke at «Vi trodde vi kunne fly» er en positiv bok. En bok som skal gi håp til både folk som sliter og deres pårørende.
– Dette er ikke en bok som viser bilder av slitne rusavhengige. Det er en bok om tiden etter at de kom seg ut av det. Om mennesker som har klart å reise seg. Dette er folk som har en styrke som overvelder meg. De har reist seg igjen og igjen som en Fugl Fønix opp av asken, avslutter hun.

Vil du lese mer om fotoprosjektet og se flere bilder fra boken? Sjekk ut nettsiden www.vitroddevikunnefly.no

Foto: Yvonne Ringnes