Her er tips til noen korte, fine turer som passer fint for de minste i familien. Vi har forsøkt finne frem til noen turer som er gode og mindre folksomme alternativer til de mest populære turdestinasjonene.

Turbok-forfatter Linken Malene Raeng og journalist Yvonne Ringnes Nilsen i Ille Bra Blogg deler i denne filmen sine beste turtips til turer i Østfold som passer for små føtter.
– Det finnes mange gode alternativer til de populære turene «Trollstien i Halden», «Bjørneløypa i Fredrikstad» og «Appelsintoppen i Sarpsborg», sier Raeng, som står bak de populære turbøkene «Turperler i Østfold og Bohuslän».

Under kan du lese om de ulike turene, eller du kan velge å høre de turglade damene fortelle med egne ord i filmen her:

Tur 1 – Skams Klove på Kjøkøy

Skams Klove er en spennende oppdagelsesferd for barn på Kjøkøy på Hvaler. Hvis du planlegger et besøk på Hvaler, er det veldig enkelt å stanse ved veien og ta en svipptur oppom klova. Det er ikke langt å gå fra parkeringen.

Turen er kort, den passer perfekt for små føtter og den byr på spennende omgivelser. Du går nede i en kjempelang fjellsprekk med høye bergvegger på hver side. Om du vil, kan du forlenge turen og gå hele Kjøkøy rundt.

Tur 2: Kyststien fra Skjærhalden til Helleskilen

Med Kirkeøy og Skjærhalden som utgangspunkt går du forbi bystranden og opp trappen og videre over fjellet. På denne delen av kyststien finner du flotte strender, historiske minner og lettgått terreng.

Med unntak av partiet over fjellet i starten, kan du fint gå med barnevogn. Sterke mannfolk og kvinnfolk løfter lett en sportsvogn over dette partiet. Ha fokus på at du får muskler i armene!

Ved Helleskilen kan du enten velge å gå bilveien tilbake til Skjærhalden eller samme vei tilbake. Vi vil heller anbefale å snu og gå samme vei tilbake ettersom det er både triveligere og tryggere for barna å gå på kyststien. Du kan alternativt velge en skogsvei i krysset der du står med Helleskilen bak deg, en åker ved siden din og to hvite hus på hver kant.

Blåser vinden fra nord vil du gå mesteparten av turen i le. Her er det også lune viker som innbyr til et deilig rastestopp eller kanskje en dukkert når det blir varmere i været. Hvorfor ikke belønne seg selv med en middag på Skjærhalden? Pizzaen på Vertshuset på Skjærhalden er den beste Yvonne vet om i hele verden og den er faktisk verdt hele turen alene.

Tur 3: Sykkeltur på Søndre Sandøy

Har podene nettopp lært seg å sykle? Da er Søndre Sandøy et perfekt utgangspunkt for en litt lengre dagstur der de voksne går og barna sykler. Dette er et fint tips på litt vindfulle dager ettersom du går store deler av turen inne i skogen og i le.

Det går ferjer ut til øya hver time hele året. Søndre Sandøy er herlig og innbyr til både lange og korte turer. Her er det også mange fine strender. Lov oss at du tester ut blåskjellene på Café Oline før du reiser hjem igjen. De er himmelsk gode!

Tur 4: Hjelmkollen ved Svinesund

Hjelmkollen byr på en vidunderlig utsikt over fjorden og de to Svinesundbruene. Du parkerer bilen ved Tollstasjonen på den gamle Svinesundbrua og går oppover på merket sti. Turen er kort, men med en del stigning. Det er spennende å utforske, men pass på de bratte skrentene. Her må man være på vakt hele tiden.

Tur 5: Kjeøya i Sponvika

Den flotte Kjeøya i Sponvika byr på herlige naturopplevelser. Her får du alt – både skog, fjell, utsikt og badeplass. På øya finner du festningsverk og en spennende løpegrav som ble laget av tyskerne under 2. verdenskrig. Flott utsikt til Sverige.

Tur 6: Fugleleiken i Råde.

Det er kort vei til Råde fra byene i Nedre Glomma-regionen og det er flotte turområder bare et steinkast fra Råde kirke. Vi gikk her en lørdags formiddag og møtte nesten ikke folk!

Fugleleiken er Rådes svar på Appelsintoppen i Sarpsborg. Du kan gå blå løype med barnevogn på grusvei og brede stier i ca en kilometer. Eventuelt kan du velge rød løype med et litt annet utgangspunkt. Her får du litt mer mosjon i ulendt terreng og det egner seg ikke med barnevogn.

På Fugleleiken finner du utsiktstårn med kjempefin utsikt. Dessuten er det en kjempeflott, åpen plass med mange bord – praktisk med tanke på turens rastestopp.

Tur 7: Øya Danmark i Larkollen

Larkollen er en nydelig destinasjon uansett årstid. Fra campingen er det kort vei ut til øya Danmark som byr på en spennende oppdagelsesferd. Sjekk tidevannet for å være sikker på når du kan komme deg tørrskodd over til øya.

Du går på en gangsti laget av sand og steiner. Gå inn på øya og se det store krateret som i dag er dekket av gress, busker og trær. Var det en vulkan her en gang? Kanskje frister det med en dukkert på stranden før dere drar hjem igjen?

Ta med deg nistepakke og spis på øya, eller ta turen innom det flotte Støtvig Hotell i Larkollen på tilbakeveien. Restaurantens skalldyrbuffet er beryktet for å være særdeles god!

Tur 8: Bjørnåsen på Jeløya

Nord på Jeløya finner du en tur som er kjempefin for barn, men det er litt stigning. Pass på gamle besteforeldre med vonde knær da det fort kan bli litt klaging da dette ikke er den beste turen for dem.

Bjørnåsen er en åsside med virkelig flott utsikt. Tør du å klatre litt, kan du gå ned til den gamle bjørnegrotta og sjekke den ut. Her går det ikke an å gå med barnevogn.

Kortest tur er med utgangspunkt fra et steingjerde ved siden av en parkering like ved gården Skallerød. Kjør forbi gården, så ser du plassen du kan parkere på.

Tur 9: Rosa løype i Kalnesskogen i Sarpsborg

Kalnesskogen i Sarpsborg har både blå, grønn, gul og rød løype, men også en rosa løype på ca 2,5 kilometer. Denne passer kjempefint for de med korte bein. I området går du gjennom skog og kommer bort til et myrområde der det er en liten benk der dere kan ta kvikk lunsj-stoppet. Det finnes flere fine små bruer på turen, hvor det er artig å leke Bukkene Bruse! Hvem skal være trollet?

Tur 10: Rudsmosen i Indre Østfold

I Indre er det mange fine steder å se. Linnekleppen i Rakkestad er en av våre mest kjente turdestinasjoner, men det er kanskje ikke en ideell tur for de aller minste. I stedet finnes det mange andre fine og lett tilgjengelige turer for barn i Indre og i Fjella-området.

Rudsmosen (i nærheten av Slitu) er ett av dem. Her går du på myra der det tidligere var stor virksomhet med å hente ut torv. Du går tørrskodd over plankene som er lagt ut og det er mulig å gå med barnevogn. Masse å se og kjempemorsomt å løpe på kloppene for barna. Super tur.

Tur 11: Lintjern i Eidsberg

Lintjern er et kjempefint turmål! Turen er kort, tjernet er vakkert og plassen er trivelig. Det finnes en gapahuk der du kan sitte bekvemt og spise matpakken din, eller slå deg ned et sted ved tjernet. Her finner du store, deilige blåbær på høsten!

Tur 12: Skriverøya i Halden

Skriverøya er en halvøy i Idefjorden i gamle Idd kommune – i dag Halden. Her har Idd historielag ordnet og tilrettelagt så fint! På Skriverøya er det mange stier og flere rundturer og masse rester etter steinhoggerindustrien. Gamle maskindeler ligger gjenglemt og minner oss om at det en gang i tiden var stor aktivitet her. På Skriverøya finner du også gravrøyser fra Bronsealderen og du får en vidunderlig utsikt over fjorden.

Er du lysten på et bad, har Ystehedeneset like ved en flott badestrand!

Få mer detaljerte turbeskrivelser på Linkens turblogg her.