Påsken er snart her. I den anledning har jeg samlet noen av mine turtips-favoritter slik at du enkelt kan finne frem til fine turdestinasjoner i Østfold-regionen.

(Artikkelen inneholder annonselenke / 0reklame)

Visit Østfold sine hjemmesider kan du finne mange spennende turtips og få informasjon om de ulike regionene i Østfold og hva slags turer de kan by på. I Østfold har vi mangfoldige skogsstier og kyststier. Du finner tips til fine turkart på nettsiden Turkart Østfold. Nedenfor ser du bilde fra kyststien i Høysand som er magisk og stemningsfull i kveldssolen. Perfekt å kombinere med en tur innom Palma kiosk som ligger i Høysand.

Hvorfor ikke teste ut en kyststi i et område der du ikke ferdes så mye til vanlig? Kryss kommunegrensene og utfordre deg selv til å finne kyststier som går litt utenom allfarvei.

Det finnes uendelig mange kyststier og mange av dem er beskrevet i flotte turbøker. Jeg vil sterkt anbefale deg «Nye turperler i Østfold og Bohuslän» av Linken Malene Raeng (annonselenke) dersom du trenger tips til nye destinasjoner.

Min personlige favoritt er kyststiene på Hvalerøyene. Det er supre destinasjoner dersom du synes dagene blir lange. Kjøreturen ut til Hvaler er veldig trivelig og dersom du er på utkikk etter en skikkelig dagstur, kan du ta ferjen ut til Søndre Sandøy og gå tur der ogg´avslutte med et måltid på Café Oline eller teste ut en av de mange fine spisestedene på Skjærhalden.

I Halden kan du gå den relativt nye Karl den 12.- stien – en tur som mange trolig har tilgode å gå. Vil også tipse deg om «De Utvalgte» som er en samling av veldig fine turstier rundt omkring i Østfold – tilrettelagt for både gående og syklende. På nettsiden ut.no kan du også få mange gode tips og inspirasjon til turer.

Ti på Topp Østfold er en turkonkuranse med mange fine turforslag. Klarer du å gå alle turene i årets konkurranse? Turene er godt beskrevet slik at du kan lese på forhånd hvor krevende de er. Det koster en liten slant å være med.

Sykle Glommastien!
Finn frem sykkelen. Dersom du ikke har syklet Glommastien før, er dette året da du endelig kan få ut fingeren og gjøre det. Sett av en dag, pakk med deg noe god mat og drikke i sekken og ta sykkelturen i ditt eget tempo. Dette er en super dagstur der du følger elva mellom de to byene.

Gå på trolljakt rundt det flotte Ormtjern i Halden kommune – en perfekt tur for barn.

Trolljakt i Halden
Dersom du har små barn er Trollstien i Halden vårt aller hotteste turtips. Kjør til Halden og videre til Tistedal og følg Femsjøen oppover til du kommer til skiltet mot Ormtjernhytta. Du kan kjøre gjennom bommen og hele veien opp til hytta. Trollstien er en ca 1 kilometer lang løype og vil garantert være en innertier for de minste i familien. Her kan det fort bli folksomt, så ha det litt i bakhodet dersom du er i riskiogruppene.

Ille Bra Blogg gikk selv trollstien for noen uker siden, og har du ikke sett filmen kan du se den her.

Bjørneløypa i Fredrikstad
Kjør til Stjernehallen i Fredrikstad og sett fra deg bilen og gå innover i Fredrikstadmarka til du finner starten på Bjørneløypa. Dette er et annet trivelig alternativ for deg med små barn. Turen er på rundt en kilometer og passer fint for de aller minste og her kan dere oppleve vakker natur og kunstverk i skjønn forening. Bjørne- og dyrefigurene er laget med motorsag av treskjæreren og kunstneren Jordan Anderson fra USA. Det er mange fine rastemuligheter og muligheter for å grille også rundt 2. dam, så turen kan fint forlenges. Merk deg at også her kan det bli folksomt i helger.

Test ut Pilgrimsleden!
Pilgrimsleden er en flott vandring gjennom vakkert og frodig Østfold-landskap. Leden går fra Svenskegrensen og hele veien opp til Trondheim. I Østfold går leden gjennom Halden og Sarpsborg og ender i Moss. Her er det flotte, spennende områder der du får se både tettbegygde strøk, kirker, skog og vann.

Det er laget en fin artikkel om Pilgrimsleden der det er delt opp i dagsetapper. Dette er tur som passer for best den som er i god form og som kan gå et godt stykke, ellers vil vi anbefale å teste den ut på sykkel.

Gå på stolpejakt
Stolpejakten er et annet fint alternativ for deg som vil oppdage nye steder i lokalområdet ditt. Målet er ganske enkelt er å jakte på stolper. Stolpejakten starter ikke offisielt før over påske, men i deler av Østfold tyvstarter de jakten og har stolper tilgjengelig allerede nå. Stolpejakten er også nasjonal, så drar du på Norgesferie er det bare å jakte videre i ukjent terreng.

Gå rundt et vann!
I Sarpsborg finner du idylliske Børtevann – et populært turmål litt utenfor allfarvei. Du kan gå rundt hele vannet og det er en fin dagstur som ikke er for lang. Andre vann som er fine å gå rundt er Tvetervann og Krysstjern.

Test ut Bryggestien

I Sarpsborg har fantastiske dugnadskrefter bygget den flotte Bryggestien som går langsmed Glengshølen og helt opp til Ravneberget. Du kan gå videre inn i Lysløypa og helt opp til Appelsintoppen, der det fine utkikkstårnet gir deg en flott skue. Her er det også muligheter for å grille.

Bryggestien i Sarpsborg har blitt en ny turfavoritt hos sarpingene.

Gå til Linnekleppen
I Rakkestad kan du besøke Nord-Europas eneste brannvakttårn som er bemannen hele sommeren. Dette er en flott tur og en Østfold «turklassiker» på turkartet, men personlig synes jeg turen er litt i drøyeste laget for de minste. Det er bratt stigning og kan fort bli litt sutring på de små.

Les også: Turer i Østfold som passer for barn