En år med stengte grenser og Norgesferie står for tur. Hva skal vi finne på? Vi har samlet noen av våre tur- og opplevelsesfavoritter.

Østfold har utrolig mye flott natur, så la oss ta friluftsaktivitetene først. Du finner tips til andre aktiviteter lenger ned i artikkelen.

Visit Østfold sine hjemmesider kan du finne mange spennende turtips og få informasjon om de ulike regionene i Østfold og hva de har å tilby. Nå er mulighetene her får å sjekke ut en ny tursti i Halden, sykle Glommastien mellom Sarsborg og Fredrikstad, sjekke ut de vakre Hvaler-øyene eller padle kano på Børtevann i Sarpsborg. Hvorfor ikke prøve Kyststien i Moss eller gå fra Larkollen og over til den fantastiske øya Danmark?

Mange flotte stier
I Østfold har vi skogsstier og kyststier i hele det langstrakte gamle fylket. Du finner tips til fine turkart på nettsiden Turkart Østfold.

Kyststien som går fra Høysand i Sarpsborg er kystnær og magisk, spesielt i kveldssolen.

Hvorfor ikke teste ut en kyststi i et område der du ikke ferdes så mye til vanlig? Kryss kommunegrensene og utfordre deg selv til å finne kyststier som går litt utenom allfarvei. Det finnes kyststier fra Hvalerøyene til Larkollen, så tiden er inne for å utvide horisontene.

I Halden kan du gå den relativt nye Karl den 12.- stien – en tur som mange trolig har tilgode å gå. Vil også tipse deg om «De Utvalgte» som er en samling av veldig fine turstier rundt omkring i Østfold – tilrettelagt for både gående og syklende. På nettsiden ut.no kan du også få mange gode tips og inspirasjon til turer.

Ti på Topp Østfold startet opp den 10. mai og holder på frem til 31. oktober. Klarer du å gå alle de 20 turene i årets «konkurranse»? Hvorfor ikke melde på deg og familien? Dette er perfekt for tider som vi er inne i nå! Og turene er godt beskrevet slik at du kan lese på forhånd hvor krevende de er. Det koster en liten slant å være med.

Sykle Glommastien!
Finn frem sykkelen. Dersom du ikke har syklet Glommastien før, er denne sommeren året da du endelig kan få ut fingeren og gjøre det. Sett av en dag, pakk med deg noe god mat og drikke i sekken og ta sykkelturen i ditt eget tempo. Dette er en super dagstur der du følger elva mellom de to byene.

Gå på trolljakt rundt det flotte Ormtjern i Halden kommune – en perfekt tur for barn.

Trolljakt i Halden
Dersom du har små barn er Trollstien i Halden vårt aller hotteste turtips. Kjør til Halden og videre til Tistedal og følg Femsjøen oppover til du kommer til skiltet mot Ormtjernhytta. Du kan kjøre gjennom bommen og hele veien opp til hytta. Trollstien er en ca 1 kilometer lang løype og vil garantert være en innertier for de minste i familien. Her kan det fort bli folksomt, så ha det litt i bakhodet dersom du er i riskiogruppene.

Ille Bra Blogg gikk selv trollstien for noen uker siden, og har du ikke sett filmen kan du se den her.

Bjørneløypa i Fredrikstad
Kjør til Stjernehallen i Fredrikstad og sett fra deg bilen og gå innover i Fredrikstadmarka til du finner starten på Bjørneløypa. Dette er et annet trivelig alternativ for deg med små barn. Turen er på rundt en kilometer og passer fint for de aller minste og her kan dere oppleve vakker natur og kunstverk i skjønn forening. Bjørne- og dyrefigurene er laget med motorsag av treskjæreren og kunstneren Jordan Anderson fra USA. Det er mange fine rastemuligheter og muligheter for å grille også rundt 2. dam, så turen kan fint forlenges. Merk deg at også her kan det bli folksomt i helger.

Test ut Pilgrimsleden!
Pilgrimsleden – veien som pilgrimene gikk før i tiden – er en flott vandring gjennom vakkert og frodig Østfold-landskap. Leden går videre hele veien opp til Trondheim. I Østfold går leden gjennom Halden og Sarpsborg og ender i Moss. Her er det flotte, spennende områder der du får se både tettbegygde strøk, kirker, skog og vann.

Det er laget en fin artikkel om Pilgrimsleden der det er delt opp i dagsetapper. Dette er tur som passer for best den som er i god form og som kan gå et godt stykke, ellers vil vi anbefale å teste den ut på sykkel.

Gå på stolpejakt
Stolpejakten er et annet fint alternativ for deg som vil oppdage nye steder i lokalområdet ditt. Målet er ganske enkelt er å jakte på stolper. Det er satt ut stolper både i sarpsborg, Fredrikstad, Moss og i Halden. Og stolpejakten er også nasjonal, så drar du på Norgesferie er det bare å jakte videre i ukjent terreng.

Lei en kano!
Kanopadling er god rekreasjon for både kropp og sjel og sikkert også en oppløftende aktivitet for ungdommene som er lei av at det eneste familien kan finne på i disse dager er «å gå på tur».

I Sarpsborg finner du idylliske Børtevann – et populært turmål litt utenfor allfarvei. Du kan gå rundt hele vannet, men du kan også leie kano på stedet og legge ut på en liten padletur.

Det er også flotte padlemuligheter i Halden og på Haldenkanalen. Les mer om de ulike kanoleie-alternativene i Halden og ved grensen her.

Test ut Bryggestien

I Sarpsborg har fantastiske dugnadskrefter bygget den flotte Bryggestien som går langsmed Glengshølen og helt opp til Ravneberget. Du kan gå videre inn i Lysløypa og helt opp til Appelsintoppen, der det fine utkikkstårnet gir deg en flott skue og grillmulighetene er tilstede. Du kan faktisk se Fredrikstadbrua derfra.

Bryggestien i Sarpsborg har blitt en ny turfavoritt hos sarpingene.

Gå til Linnekleppen
I Rakkestad kan du besøke Nord-Europas eneste brannvakttårn som er bemannen hele sommeren. Dette er en flott tur og en Østfold «turklassiker» på turkartet. Merk deg at både her og på Bryggestien er det mye folk i disse dager, så styr unna dersom du er i risikogruppene.

Beste aktiviteter for barna
På Inspiria Science senter er det i juli 2020 duket for spennende dinosaur-opplevelser ved senteret. De har nemlig rigget opp den kule utstillingen Dinosauria! Gøy for både store og små.

Noe annet som er gøy for litt eldre barn og ungdommer, er trampolineparker! I Sarpsborg har vi Svev og Jump trampolineparker. Det finnes også en helt ny trampolinepark – Sprett – i Rygge. Rett på den andre siden av den nedlagte Moss Lufthavn Rygge ved E6.

Gamlebyen i Fredrikstad er en fin dagsturdestinasjon. Her kan du rusle på vollene og titte innom Fredrikstad Museum for en oppfriskning på lokalhistorien. Du bør også besøke Tøihuset Atelier & Galleri der syv lokale kunstnere arbeider og stiller ut verkene sine – de er virkleig flinke alle sammen!

Gamlebyen har mange koselige spisesteder og det er nye ting å oppdage rundt hvert gatehjørne. Har du barn eller barnebarn, kan du ta med brød og mat endene. Obligatorisk for alle besøkende er et besøk på Gamlebyen Modelljernbanesenter hvor du kan oppleve en modelljernbane som strekker seg gjennom hele fire bygårder i Gamlebyen!

Rett utenfor Gamlebyen i Fredrikstad kan du spille minigolf! På Kongsten er det laget en mingolfbane som er bygget opp med Gamleby-temaer. I dette området er det også satt opp stolper tilknyttet Stolepjakten.

Siste tips som kanskje også er det aller beste, er Klatring på Grensen i Halden. En utrolig fin, stor klatrepark med hele 18 klatreløyper som passer til barn helt ned i 4-årsalderen.

Har du ennå ikke funnet noe du kunne tenke deg å gjøre i sommer? Sjekk ut den flotte aktivitetskalenderen til Visit Østfold og få flere innspill til aktiviteter og arrangementer!

Har du andre gode tips til turer eller ting man kan oppleve i Østfold? Del gjerne turtipsene dine i kommentarfeltet under!