(PR-samarbeid / annonse) Nå kan du oppleve utendørs kunst på en splitter ny kunststi i den idylliske parken ved Tomb videregående skole i Råde.

Det er leder av Råde kunstforening, Bjørn Alvær, som har vært primus motor for at Råde nå kan skryte av å ha fått sin aller første kunststi.

Stien er et samarbeidsprosjekt mellom Tomb videregående skole og den lokale kunstforeningen.
– Når de får det til i Ekebergparken og på Roseslottet – hvorfor skal ikke vi kunne klare å få det til i Råde? spør den entusiastiske kunstforeningslederen.

(Artikkelen fortsetter under filmen)

Galleri Gamle Tomb i Råde holder til i dette røde bygget og ligger naturskjønt til. Her begynner også den nye kunststien som ble åpnet 3. juni i år.

Fikk økonomisk støtte
De som kjenner Bjørn Alvær, vet at han er en handlingens mann. Med andre ord gikk det raskt fra tanke til handling da den energiske pensjonisten fikk ånden over seg når det gjaldt å skape en kunststi for Råde-innbyggerne og andre tilreisende til Tomb.

Noen måneder etter første idémyldring og takket være økonomisk støtte fra både Råde kommune, Sparebank1-stiftelsen, Viken kunstforeninger, Sulland fond samt Spleis, sto kunststien ferdig.
– Planen fremover er at vi skal supplere med flere kunstverk annethvert år, forklarer Alvær. Enn så lenge består kunststien av følgende syv verk:

«Saltholmen» – bilde av Arne Thorbjørnsrød
«Hvalskytteren» – skulptur av Roald Tellnes
«Der rosene vokser» – bilde av Atelier Bringager & Malmstrøm
«Minnesmerke for Henriette Hermine Fugleberg»
«Strømme» – bilde av Daryna Kovalchuk
«Kalven» – skulptur av Ellen Solberg
«Den lange reisen» – skulptur av Grete Skovly


Det aller fineste med kunststien er at den er tilrettelagt slik at mennesker med bevegelseshemminger skal kunne bruke den. Å oppleve kunst kan ofte være en utfordring for folk som sitter i rullestol eller som trenger rullator for å kunne gå, og mange gallerier er dessverre ikke beregnet for dette.

Kunststien har gruslagt underlag som gjør det mulig å kjøre rullestol. Runden er kort og er super for den som er dårlig til bens og som ikke orker å gå så veldig langt.

Her får lærere ved Tomb videregående skole en guidet tur på den nye kunststien i Råde.

Nye og eldre kunstverk
Langs kunststien kan man oppleve både nye og eldre kunstverk fra lokale og nasjonale kunstnere. Kunsten er laget slik at den kan stå ute i all slags vær – hele året igjennom.
– Maleriene er overført til hvite, laminerte og voksede aluminiumsplater, slik at de tåler å stå ute, forteller Alvær.

Ett av de første kunstverkene man møter på stien, er et stort bilde av Fredrikstad-kunstnerne Hanne Bringager og Eva Malmstrøm. Bildet de har malt viser ulike personer som har preget Tombs historie. De har gjort et dypdykk i Tombs historie og har malt noen av menneskene som har levd på Herregården før den i 1939 ble gjort om til jordbruksskole med internat for elever og lærere.

Lang historie
I dag rommer internatet hele 170 elever, men Herregårdens historie kan spores helt tilbake til 1200-tallet.
– Opp gjennom årene har eiendommen hatt eiere av betydningsfulle personer og slekter. Barthold Heinrich Lützov eide gården fra tidlig 1700-tall. Han var general og ble utnevnt til øverstkommanderende i Norge da Karl den 12. angrep i 1716, forteller Alvær. Han forteller videre at en annen kjent eier av Tomb var Mathias Sommerhielm som var norsk statsminister under legasjonsregjeringen i Stockholm fra 1822 til sin død i 1827.

Flere nye utstillinger
– Jeg håper den nyanlagte kunststien vil bidra til at enda flere benytter seg av den utrolig flotte parken her på Tomb. Naturen er vakker, det er grønt og frodig her og det innbyr til en fin rusletur, sier Alvær.

Kunststien er åpen hele året og er gratis. I sommer er Galleri Gamle Tomb åpent på lørdager og søndager mellom klokken 12.00 og 16.00.

Lørdag 1. juli åpner sesongens andre sommerutstilling; En fellesutstilling med kunstnerne Gunilla Holm Platou, Kristin Halvorsen, Jane Hupe, Elisabeth Østensvik, Torkild Iversen og Clara Helene Beisvåg.

Senere i høst byr galleriet på en unik fotoutstilling der fotografene Marte Guldbrandsen og Cathrine S. Øverby viser utstillingen «Hemmat» med fotografier de har tatt av gamle, forlatte bygninger i Hedmarken, Gausdal og til og med i Råde.

Adresse: Galleriveien 2, 1643 Råde. Det er en stor parkeringsplass på området.