(PR-samarbeid / annonse) Førjulsutstillingen på Galleri Soli Brug i Sarpsborg har virkelig snert over seg! Her stiller en 14-åring ut kunsten sin for første gang – side om side med den anerkjente 70-årsjubilanten Dagfinn Knudsen. Vi lar oss imponere like mye av dem begge!

Tradisjonen tro er førjulsutstillingen på Galleri Soli Brug en gruppeutstilling hvor flere ulike kunstnere deltar. Denne gang stiller kunstnere Dagfinn Knudsen, Jan Baker og An Doang Nguyen ut i hvert sitt hus og i det siste bygget er fire generasjoner av slekten Dørje / Døje-Berg representert med både keramikk, maleri, foto og tegning.

(Artikkelen fortsetter under filmen fra utstillingen)

En lokal kunstnerskatt
I det første bygget på Galleri Soli Brug finner vi Østfold-kunstner An Doan Nguyen. De grove, laftede galleriveggene prydes av store, vakre og delikate malerier med blomstermotiver, samt lokale landskapsbilder med motiver hentet fra innsjøen Langen der storbyen speiler seg i vannet.

An Doan Nguyen gikk på St. Olav videregående skole i Sarpsborg og har senere utdannet seg innen Fine Art ved Wimbledon School Of Art i London og i Kunsthistorie ved Universitetet i Bergen. Mange av maleriene hans er så naturtro at de nesten ser ut som fotografier. Han jobber med lys, skygge og dramatiske kontraster.

Motivene går tett på naturen og floraen i fargetoner som beveger seg fra helt kjølig blått til turkis og varme rosatoner. Undertonen i kunsten er kunstneres brennende engasjement for miljøet.


Svarte linjer i Stabburet
I Stabburet på Soli Brug vises arbeidene til kunstner Dagfinn Knudsen. Han jubilerer i år og markerer sitt 70-årsjubileum. Dette er første gang han stiller ut på Galleri Soli Brug. Det er et imponerende og variert spekter av ulike teknikker han viser frem. Den retrospektive utstillingen er et samarbeid med kunstformidlingstjenesten KulturKonsept.

– Dagfinn Knudsen tilhører den gruppen kunstnere som kuppet kunst-arenaen på 1980-tallet med «det heftige og ville maleri». Han lot seg inspirere av den coole og trendy tidsånden i datidens Berlin noe som resulterte i et ekspressivt, tøft og urbant billedspråk og en heftig, subjektiv figurasjon, forteller Kristin Jordfald fra KunstKonsept.

Knudsen la tidlig i sin kunstkarriere føringer for et stilrent og sofistikert kunstnerisk idegrunnlag. Den svarte, raffinerte streken går igjen i både penselstrøkene, pastellkrittet, kullstiften og koldnålen. Skikkelsene er dramatiske og poetiske og gir verkene et tidløst preg. Bildene er rålekre!

Foto: Yvonne Ringnes


Politisk undertone hos humoristen Baker
En annen av de norske samtidskunstnerne som stiller ut på Galleri Soli Brug før jul er Jan Baker. For en herlig person! Lun, rolig, selvironisk og full av humor. Det er en opplevelse i seg selv å høre han fortelle om de fantasifulle bildene sine.

Det er Bakers unike, tidkrevende og presise malerier som er i fokus på denne utstillingen. Mange av arbeidene er helt nye kunstverk, som ballettdanseren som du ser på bildet ovenfor.

Jan Baker har sin kunstneriske utdannelse fra Statens Håndverks- og Kunstindustriskole og Statens Kunstakademi. Der gikk han på skole omtrent samtidig med både Odd Nerdrum og Terje Brofos (Pushwagner). Og akkurat som sine kunstnerkollegaer har han fått sitt het unike kunstuttrykk.

Baker har opparbeidet seg en særdeles lang utstillingsliste og har foruten i Norge også vist bilder i både Firenze, Stockholm, New York og Tokyo for å nevne noen steder. I tillegg har han fått en rekke utmerkelser, deriblant Kongens fortjenestemedalje i gull.

Bakers bilder er lett å drømme seg inn i. De har alle historier som betrakteren selv kan dikte opp og spinne videre på. Baker henter sine ideer fra hverdagslige situasjoner, folk han møter eller rare drømmer han har. Selv om selvironien er tilstede og danner et uhøytidelig, muntert preg over bildene, er det ikke til å komme ifra at det også er en politisk undertone i kunsten. Det kommer for eksempel sterkt til syne i maleriet som viser fredsprisvinneren uten ansikt.

Ole Dørje og barnebarnet Maximus Emrat Dørje. (Foto: Trygve Sørli)

Fire generasjoner kunstnere
I det fjerde utstillingsbygget på Galleri Soli Brug finner vi kunstverk fra fire generasjoner Dørje/Dørje-Berg. Den vidunderlig vakre keramikken laget av nå 95 år gamle Eva Dørje-Berg er kjent for de fleste kunstinteresserte Østfoldinger. Det er et gledelig gjensyn å få se igjen hennes enestående arbeider med det karakteristiske mønsteret og de vakre fargene. Keramikk fra Eva og serviser fra Vivi Dørje Didriksen stilles ut side om side med familiemedlemmer. Barn, barnebarn og oldebarn har alle arvet det kunstneriske talentet på ulike måter.
At Ole Dørje er en imponerende dyktig maler, det vet vi. Men at barnebarnet hans, Maximus Emrat Dørje, også var kunstner – det er muligens ukjent for flere. På utstillingens åpningsdag solgte 14-åringen kunst for mangfoldige tusen!

Ta turen til Soli Brug før jul og la deg imponere av han og de andre kunstnerne, du også!
Galleriet har åpent hver dag mellom klokken 13.00 og 18.00. Utstillingen henger frem til 10. desember.