(PR-samarbeid / annonse) An Doan Nguyen begynner virkelig å markere seg innen norsk samtidskunst. I år er han en av tre utvalgte kunstnere som er invitert til å stille ut på den tradisjonsrike førjulsutstillingen på Galleri Soli Brug i Sarpsborg.

(Artikkelen fortsetter under filmen med intervju av kunstneren)

An Doan Nguyen kommer fra Østfold og vokste opp i Sarpsborg. I november og desember stiller han ut i hjemlige trakter på Galleri Soli Brug.
– Soli Brug er et fantastisk sted. Det er en nydelig setting å ha utstilling, sier kunstneren.

Nguyen gikk på St. Olav videregående skole i Sarpsborg. Etter videregående har han utdannet seg innen Fine Art ved Wimbledon School Of Art i London og i Kunsthistorie ved Universitetet i Bergen.
– Det er litt tilfeldig at jeg har endt opp som kunstner. Jeg har alltid jobbet med maleri og tegninger og jeg har jobbet med andre etablerte kunstnere som har fulgt meg opp. Det har vært en reise og det er stort for meg å kunne stille ut sammen med kunstveteranene Jan Baker og Dagfinn Knudsen, forteller han.

Han jobber med lys, skygge og dramatiske kontraster. Motivene går tett på naturen og floraen i fargetoner som beveger seg fra helt kjølig blått til turkis og varme rosatoner. Undertonen i kunsten er kunstneres brennende engasjement for miljøet. Mange av maleriene hans er så naturtro at de nesten ser ut som fotografier. Mange av maleriene er virkelig store arbeider. De største formatene måler 50 x 70 cm, men det er også mindre arbeider utstilt på galleriet.

(Fotograf på fire bilder over: Trygve Sørli)

Motivkretsen veksler mellom «dobbelt-eksponerte» urbane og landlige miljøer. Han er tett på natur og flora. Motivene tar ofte utgangspunkt i steder som har vært viktige for han i barndommen – for eksempel innsjøen Langen. Bildet kombineres med det urbane miljøet han opplevde under studietiden. Ofte gjengis ikke motivet slavisk, men det bearbeides og improviseres. Elementer som farge, lys, skygge og objekter endres. Ofte oppstår et drømmeaktig og nesten surrealistisk utrykk.

I Nguyens arbeider skaper fraværet av mennesker, forstyrrende elementer og støy en nesten apokalyptisk stemning, ofte i sterk kontrast til kunstnerens utradisjonelle fargevalg. Fargetoner som kan bevege seg fra kjølig blått, lys turkis til magenta. Selv om Nguyens arbeider kan variere veldig i tema og motiv kan ett og samme verk uttrykke både dyp ensomhet og vibrerende livsgnist. Uansett kan man fornemme budskapet om viktigheten av å ta vare på våre omgivelser.

Du ser bildene frem til lørdag 11. desember. Galleri Soli Brug er åpent hver dag hele uken mellom klokken 13.00 og 18.00.