Det er enkelte ting som det kan være gull verdt å pakke i håndbagasjen når du skal ut og fly. Her er den uvurderlige håndbagasje-pakkelisten.

(Annonse / artikkelen inneholder affiliate-samarbeidslinker til nevnte produkter)

Jeg har mange års erfaring med flyreiser – både med og uten barn. En ting jeg kan si sikkert er at ved å pakke smart kan du spare deg selv for mange slitsomme opplevelser. Spesielt med tanke på det som gjerne skjer med oss alle en eller annen gang i løpet av livet: Flyselskapet roter bort kofferten din og du har ikke noe annet tilgjengelig enn akkurat det du står og går i.

En gang mistet vi koffertene våre og det gikk hele tre dager før bagasjen kom frem. Det var tre slitsomme dager med mange uforutsette problemstillinger. Mye av det kunne vært forhindret dersom jeg hadde hatt med et par nødvendige ting i håndbagasjen. I løpet av dagene måtte vi kjøpe oss nye klær, alt av toalettsaker, børste, sminkesaker, badetøy, badehåndklær – for ikke å snakke om at vi måtte kjøre langt for å få tak i kontaktlinser. Selv om forsikringen dekket de nødvendige innkjøpene, hjalp det lite da jeg sto der på morgenen uten det mest nødvendige. Av den grunn har jeg alltid med en liten bag med det mest nødvendige hver gang jeg skal ut og fly.

Før jeg deler pakkelisten med deg, så skal jeg komme med en liten oppfordring: Ikke kle deg for dårlig på flyet! Jeg skjønner at du er ivrig etter å vise frem den nye sommerkjolen eller de nye sandalene, men husk at flyselskapene ofte senker temperaturen i kabinen både før takeoff og før landing. Da er det fort gjort å fryse. Og ingen vil vel fryse på seg en forkjølelse før du i det hele tatt har landet på destinasjonen din? Pakk derfor alltid med deg en genser.

Jeg reiser alltid i langbukse, t-trøye, en genser og jeg har alltid på meg joggesko og sokker. Det er veldig lurt å ha en liten sekk eller en bag som rommer litt håndbagasje.

Annet du bør ha i håndbagasjen er:

Ett helt skift inkludert undertøy, sokker, t-trøye, shorts eller kjole/skjørt.
Hårbørste og tannbørste samt en liten tannpastatube
Det mest «nødvendige» av sminkesaker
En liten pakke våtservietter
Håndsprit
Deodorant (Jeg kjøper ofte en ny deodorant på flyplassen)
Ørepropper laget av støydempende skum (Jeg setter de inn i ørene så fort jeg kommer inn i flyet)
Øretelefoner (Jeg har nettopp fått meg disse nye, lyddempende fra Sony som er skikkelig gode og som i tillegg har ledning som passet til multimedia-stasjonen til flyselskapet.
Kontaktlinser og/eller briller
P-piller, viktige medisiner, reisesyketabletter
Nesespray og paracet er alltid lurt å ha med seg i håndbagasjen. Veldig mange (spesielt barn) drar på seg en forkjølelse når de bader i basseng i utlandet. Selv om du selvsagt får kjøpt apotekvarer i utlandet, er det alltid kjekt å ha med seg kjente produkter i kofferten. Dersom du får hodepine ved nedstiging, kan nesespray lette på trykket i hodet.
Tom drikkeflaske. På Gardermoen er det vann-stasjoner rett på innsiden av sikkerhetskontrollen der du kan fylle vannflasken din til flyreisen.

Bok (Jeg kan sterkt anbefale boken «Mentalisten» – et spennende, nytt krimsamarbeid mellom Camilla Läckberg og Henrik Fexeus. Du kan bestille den på nett her)
Fotokameraet mitt har jeg alltid i håndbagasjen fordi jeg ikke vil risikere å miste det dersom kofferten skulle forsvinne for godt. (Størst problem dersom du reiser til avsideliggende land og steder)

For deg som reiser med spedbarn anbefaler jeg minimum tre skift til barnet og ett til deg selv inne på flyet. Plutselig har babyen bæsjet på seg og du står på flyet desperat i blikket og vinker på partneren din. Ungen ligger på det nedgrisede stellebordet inne på den alt for trange fly-doen med bæsj opp til nakken. Det må være alles skrekk å ha pakket for lite skift i en slik situasjon.

Pakk med deg minst 10 bleier for spedbarn. Det er bedre med for mange enn for lite bleier. Dersom bagasjen kommer bort, står du der uten noen ting. da er det deilig å slippe å stresse for å finne et supermarked som har bleier.
Våtservietter og stelleunderlag. (Mange flyplasser har ikke den standarden vi er vant med fra norske flyplasser)
Flere poser til å ha skift i dersom barnet kaster opp eller griser seg til.

Barna mine har gjerne sin egen lille ryggsekk med sine ting oppi. Jeg bærer ikke på alt!
I sekkene har de skiftet sitt, ipad og øreklokker, tegneblokk og tegnesaker, en bok og favorittkosedyret.
Det kan også være lurt å ha med seg tomme tåteflasker eller drikkeflasker på flyet som du kan fylle på med vann.
En pakke med kjeks eller posjonsposer med smoothie er lurt. De er ikke lenger så strenge med dette gjennom sikkerhetskontrollen.
Jeg har alltid med meg noen bananer på flyet dersom sulten skulle komme krypende. Lunsjbarer, små sjokolader og noen epler kan også være smart.

Tyggegummi er også alltid med i håndbagasjen. Jeg gir tyggis til barna ved nedstigning for å forsøke å lette trykket i ørene deres. Det tar ofte fokus bort fra smerter i ørene.

En annen ting som jeg alltid har med meg i håndbagasjen er legemiddlet Aspirin. Det finnes også noe som heter Coxor som anbefales å ha som beredskap for personer over 65 år. Dette er reseptfrie legemidler som inneholder acetylsalisylsyre og som fungerer som blodfortynnende. Jeg har slike tabletter med i håndbagasjen i tilfelle noen skulle vise tegn til hjerteinfarkt.

Håper dette var til hjelp for deg som skal ut og reise. Kom gjerne med flere tips i kommentarfeltet dersom du vet om andre ting som kan være nyttige i håndbagasjen.

Avslutter med et bilde av to uerfarne flyreisere: Her er vi lykkelig uvitende om hva som venter oss. Heldigvis ordner det seg alltid uansett hvor mye du har pakket. God tur til deg!