(PR-samarbeid / annonse) Publikum bokstavelig talt strømmet til Galleri Soli Brug under åpningshelgen til den nye senhøst-utstillingen.

I november og deler av desember kan du få se arbeider av kunstnerne Erling Valtyrson, Cathrine Knudsen og Carl Oscar Skjelbred på Soli Brug. For ikke å snakke om kunsten til mor og sønn – Kari og Fredrik Skavlan.

– Det har vært en eventyrlig åpningshelg med mange besøkende og godt salg. Ekstra hyggelig har det vært at samtlige av kunstnerne har vært tilstede på åpningsdagen, sier en fornøyd gallerist, Ole Dørje.

Han legger ikke skjul på at tidligere programleder Fredrik Skavlan har vært en skikkelig publikumsmagnet.
– Det er mange som er nysgjerrige på kunsten til Fredrik og mange har dessuten veldig lyst til å få et glimt av han. Det er sjelden at parkeringsplassen vår er så full av biler som den er i dag, smiler Dørje fornøyd.

Kunsterne som stiller ut på Soli Brug frem til 11. desember er:

Cathrine Knudsen

I over 20 år har Cathrine Knudsen arbeidet som kunstner. Hun er bosatt i Oslo, men har hytte på Hvaler og er mye i Østfold-regionen på sommeren.

Det er naturen som spiller hovedrollen i Knudsens arbeider. Bildene hennes er skjøre, harmoniske og vakre. Hun henter sine motiver fra skogen, og et gjennomgående tema er blader i ulike størrelser og bruntoner. Akkurat som en skogbunn som er dekket av løv, er Knudsens bilder dekket av blader i form av lag på lag med oljemaling. Ofte legger hun på glinsende bladgull som gir en ekstra dynamikk til de delikate maleriene.

Knudsen viser frem arbeider i ulike størrelser. Hun har dessuten også med seg en serie med mindre monotypier. Disse har tittelen «utsnitt». Monotypi er en grafisk teknikk som gir ett enkelt trykk. Det gjør trykket unikt – som en original. Monotypi skiller seg fra vanlig grafikk som gir flere trykk av samme motiv.

Erling Valtyrson


Kunstner Erling Valtyrson stiller ut bilder han har laget med den spesielle dyptrykksteknikken mezzotint. Teknikken går ut på at han risser inn motivet i kopperplater.

Dette er en tradisjonsrik og gammel teknikk, men kunstneren jobber impulsivt og uten skisser. Det gjør motivene lekne og til tider surrealistiske.

Motivene består av ulike stilleben, portretter og stemninger. Om man ikke visste bedre, skulle man tro at bildene var tegnet med blyant eller at de var bearbeidede fotografier. Så detaljrike, skarpe og livlige er noen av motivene.

Valtyrson er utdannet ved Bergens Kunsthåndtverkskole. han er kjøpt inn av både Nasjonalgalleriet, Samtidsmuseet samt Dronning Sonjas Private samling, for å nevne noe.

Carl Oscar Schelbred

Han er utdannet ved SHKI og Statens Kunstakademi. Carl Oscar Schelbred er også kjøpt inn av både Nasjonalgalleriet , Riksgalleriet og Norsk Kulturråd for å nevne noen.

Schelbred er et kunstnernavn som har bemerket seg i norsk sammenheng. Han sier om utstillingen at han har arbeidet med stillheten og at han prøver å omgjøre tomhet om til en styrke.

Tomme stoler på abstrakte bakgrunner er i hovedsak motivene på de fleste av bildene hans. Men innimellom skeier han ut med å male en lampe eller et nesehorn.

Schelbred maler med akrylmaling og fargekombinasjonene han velger, gir liv og spenning til bildene. Flotte malerier!

Kari Skavlan

88 år gamle Kari Skavlan er en av de største, norske tekstil-kunstnerne her i landet. Til Soli Brug har hun har med seg et stort utvalg av vakre, fargerike og detaljrike tepper. De gjør seg fantastisk flott på de grove, rustikke tømmerveggene på galleriet.

Man må studere teppene lenge før man klarer å ta inn over seg hvilket komplisert og tidskrevende arbeid som må ligge bak. Teppene er usedvanlig detaljrike. Vi elsker fargekombinasjonene! Motivene som går igjen på bildene er natur, skog, fugler, langstrakte menneske-skikkelser og ornamenter.

Kontrasten er med andre ord stor til sønnen Fredrik og hans arbeider som henger vegg-i vegg. Fredrik Skavlan har tegnet siden han var liten. Tegnekunsten har fulgt han parallelt med journalistikken, men har vært en heller ukjent side for mange ved den folkekjære programlederen.

Kunsten hans er spesiell. Han tegner med blekk. Motivene er små situasjoner – noen komiske, andre satiriske – men morsomme, humoristiske bilder. Mange av motivene er hentet fra situasjonene i Skavlans eget liv.
– Som far til seks barn i alderen 4 til 32 år møter man på mange mange ulike hverdagssituasjoner, noe jeg bruker som inspirasjon i bildene mine. I tillegg har jeg det siste året skaffet meg en hund, noe som også har blitt hyppige motiver i tegningene, forteller Skavlan.

Fredrik Skavlan satte punktum for en lang karriere som talkshow-programleder i 2021, men er i dag involvert i andre TV-show – blant annet et nytt, svensk talkshow-konsept med programleder Bianca Ingrosso.

Ellers er Skavlan nå i hovedsak avistegner og illustratør. Hans barndomsdrøm om å bli tegner på fulltid har gått i oppfyllelse.

Se utstillingen på Galleri Soli Bruk alle dager mellom klokken 13.00 og 18.00.

(Artikkelen er et betalt samarbeid og er derfor merket som annonse)