Råde kunstforening viser i juli en stor sommerutstilling med seks fantastiske kunstnere. Tre av dem er store talenter fra Fredrikstad.

(PR-samarbeid / annonse)

Det yrer av liv inne på Galleri Gamle Tomb i Råde når vi ankommer. Det bæres kunst inn fra biler, det hamres og måles. Justeres og flyttes. I tillegg skal medlemmer i kunstforeningen male, så folk vandrer hit og dit, frem og tilbake – akkurat som i en maurtue.

– Ja, nå åpner vi snart vår andre sommerutstilling her på galleriet, sier Elisabeth Åril i Råde kunstforening stolt. Hun er ivrig og engasjert når hun forteller om de seks kunstnerne som skal vise frem arbeidene sine fra 2. juli til 31. juli.

Spesielt gøy synes vi det er å treffe tre «generasjoner» kunstnere fra Fredrikstad.

Talentfulle Line Jenssen (31) lager de mest utrolige skulpturer. Fra store esker pakkes det ut den ene skulpturen vakrere enn den andre. Jenssen imponerer med de vakre, forseggjorte skulpturene med motiver som ofte er ansikter og kvinnekropper.
– Det er mye etterarbeid etter at jeg har støpt en skulptur. Her kan du se ulike resultater av det samme utgangspunktet med med ulikt etterarbeid, forteller Jenssen og viser frem et ansikt som har fått helt ulike uttrykk. Ett som ser ut som hvit gips, ett som ser ut som det er dekket av rust og ett som ligner grønn-irret kobber.

Side om side med den unge damen, står en gammel ringrev i lokal kunstsammenheng; Den talentfulle Ole Jakob Ihlæbek fra Fredrikstad. Motivene fra maleriene hans er ofte hus, interiører eller stilleben.
– Komposisjon og klang er viktig i bildene mine. Denne gangen har jeg brukt mindre farger, de fleste av bildene går i sort, grått og bruntoner, forteller han.

Ihlebæk stiller ut en rekke malerier i mindre formater. Bildene er tøffe og litt røffe, både i motivene men også på lerretet som er veldig likt en grov striesekk.

I rommet ved siden av står Leif Nyland fra Vikane. Det er også stedet der de fleste av motivene hans er hentet fra. Bilden har sterke farger, mange har ulike blåtoner. Det er kontrastfulle farger som viser sjølandskaper malt på en måte der komposisjon, lys og skygger har en sterk innvirkning.

Ett av Nylands malerier pryder dessuten forsiden og baksiden på romanen «Ode til lyset» av forfatter Mette Werner. Hun er også tilstede i galleriet.
Boken er en beretning om kjærligheten mellom to kvinner, men hvor den ene kvinnen dør. Forfatteren forteller at Nylands bilde er et perfekt omslag på boken, ettersom kjærligheten i fortellingen skinner igjennom – liksom lyset i Nylands bilde.

BOKOMSLAG: Leif Nyland og Mette Werner med boken som har Nylands maleri på omslaget.

På galleriet kan vi også se malerier og skulpturer fra kunstneren Kristin Iren Djikman. Hun viser frem små «serier» med samme motiv – ofte den samme personen i omgivelser der detaljene rundt er forandret.
– Jeg maler modellen i forskjellige posisjoner eller jeg bruker ulike teknikker. Da skjer det en forandring, sier Djikman, som innrømmer at hun ofte lar seg inspirere av de store mesterne.

På utstillingen kan man også bli bedre kjent med arbeidene til fotograf Gerd Borchgrevink og keramiker Siw Heier. Førstnevnte har alltid vært inspirert av ikoner, piktogrammer og symboler, noe som viser seg i arbeidene. Hun arbeider i skjæringspunktet rundt det abstrakte og fotograferer steinflater i larvikitt – en sjelden type bergart.

Keramiker Heier har vært fascinert av arbeidet med leire helt fra hun var liten.
– Prosessen fra leire og til keramikk ved å skape en gjenstand har bestandig gitt meg en stor tilfredsstillelse, sier kunstneren. Fra dreieskiven skaper hun de lekreste kopper og boller med små dyremotiv på.

Galleriet ligger idyllisk til ved Tomb videregående skole og holder åpent lørdager og søndager i hele sommer fra klokken 12.00 til 16.00.

Se film fra vårt besøk på galleriet her: