(PR-samarbeid / annonse) I juni kan du se utstillingen «Mellom det blå» på Galleri Gamle Tomb i Råde. Her viser malerduoen Hanne Bringager og Eva Malmstrøm fra Fredrikstad frem sine nyeste arbeider – malerier inspirert av deres sjøreise med seilskuten Statsraad Lehmkuhl.

I nesten en måned seilte de over Det Indiske hav og fikk kjenne på en ro, en uvanlig arbeidsrytme og dager fylte med arbeid og stille stunder. De fikk tid til å reflektere. Og til å bare være seg selv uten hverdagslivets vante roller.

Det var blått. Blått overalt. Himmelen. Havet. Og i horisonten. I mange uker var blått det eneste de kunne se rundt seg. Men i etterkant av sjøreisen er det vennskapene og de nære møtene med nye mennesker som har satt sterkest spor i de to kunstnerne. Og i maleriene er det en selvfølge at blått er den sentrale fargen.

Se film fra vårt møte med kunstnerne her. (Artikkelen fortsetter under filmen)

Det skinner i øyene til Eva Malmstrøm og Hanne Bringager når de forteller om den fantastiske sjøreisen de la ut på som en kunstnerisk inspirasjonsreise. De to har malt sammen i 14 år.

Statsraad Lehmkuhl har siden august 2021 vært på en jordomseiling med ekspedisjonen «One Ocean Expedition». Målet med jordomseilingen er å dele kunnskap om havets rolle for en bærekraftig utvikling i et globalt perspektiv.

Skuta har de siste årene skiftet mannskap fra havn til havn. Den har vært fylt med både studenter, forskere og landkrabber fra hele verden som sammen har lært seg å håndtere skipet og samlet kunnskap om havet.

– Reisen vår startet i Jakarta i Indonesia. Vi var de siste som mønstret ombord og jeg husker vi fikk lange blikk fra de andre seilerne ettersom vi var de eneste blant medseilerne som hadde med koffert. Det har man vanligvis ikke med seg når man seiler. Ettersom vi var malere fikk vi lov til å ha med ekstra bagasje. Kofferten vår veide 28 kilo og var stappfull av skisseblokker og malesaker, forteller Hanne Bringager. Hun ler. For det ble ikke så mye tid til maling på turen. Livet ombord på skuten ble i stedet en arena for å suge til seg inntrykk og nye perspektiver. Å finne sin rolle i et uvant hierarki. Det var først da de ankom Mauritius over tre uker senere at de fikk startet på prosessen med å omdanne inntrykkene til malerier.

Eva og Hanne beskriver livet på havet som om de var en del av en levende organisme. Det var som om selve skipet levde. Det var rundt 130 medseilere og en besetning på 30 personer som sammen ga liv til skuten.

Livet ombord på en seilskute var ulikt alt annet de var vant med. Det var ukjente mennesker. Uvante arbeidsrutiner. Sjøsyke. Nattevakter. De jobbet to skift i døgnet og hadde vakt fra klokken 12.00 til 16.00 på dagtid og fra midnatt til klokken 04.00 på morgenen. Det innebar mye våkentid midt på svarteste natten.

Vi spør hvordan de får til å male et bilde sammen. Hvordan de gjør det i praksis?
– Vi starter alle bilder med en samtale om motiv, innhold og komposisjon. Deretter setter jeg farge oppå lerretet – ofte basert på ulike håndskårede sjablonger, forteller Eva. Hanne overtar så lerretet og tegner konturer av ansikter, figurer og historier. Eva fortsetter å jobbe med farge, kulør og metning og hanne legger til og trekker fra nye figurer.
– Slik går arbeidet mellom oss til vi er ferdige med maleriet, nikker de anerkjennende til hverandre.

Til utstillingen «Mellom det blå» har sjablongen vært selve riggen på skuta med seil og tauverk. De har også benyttet en sjablong med bølger.

De gir en omvisning rundt i de store, lyse og luftige atelier-lokalene på Dammyr i Fredrikstad. På veggene henger det ferdige bilder som skal stilles ut i Råde fra 3. juni. Utstillingen er et samarbeid med Råde kunstforening. Bildene bærer preg av sterke og dype møter mellom mennesker.

– Vi gleder oss noe helt enormt til å vise frem bildene våre til publikum, sier de to damene.

Utstillingen åpner på Galleri Gamle Tomb lørdag 3. juni kl 12.00 og henger til 1. juli. Galleriet er åpent lørdager og søndager gjennom hele sommeren.
Hjemmesiden til Bringager og Malmstrøm finner du her. Og ble du lysten på en tur med Statsraad Lehmkuhl? Du kan lese mer om årets ekspedisjoner her. Skuten kommer til Fredrikstad i forbindelse med årets Tall Ships Races i Fredrikstad fra 15.-18. juli.