(PR-samarbeid / annonse) I Sarpsborg kan du i ukene frem mot jul se de unike arbeidene til kunstner Dagfinn Knudsen. I år markerer han sitt 70-årsjubileum med en sjelden utstilling på Galleri Soli Brug. Her viser han frem arbeider fra hele sin kunstneriske karriere .

Fra tid til annen blir man nødt til å ty til ord som «lekkert» for å klare å beskrive kunst på den rette måte. Det har seg nemlig slik at bildene som henger inne på de røffe, grove tømmerveggene i Stabburet på Galleri Soli Brug denne førjulstiden – de er nemlig det. Lekre. Det er noe sensuelt og sexy over bildene. Motivene er litt småfrekke, samtidig som de utstråler både identitet, selvsikkerhet og stil.

Svart hår, sotede øyne og knallrød leppestift. Det har mange av kvinnene på motivene til Dagfinn knudsen.

70-åringen som møter oss til intervju, kommer hutrende inn i varmen etter å ha deltatt på utstillingsåpning i flere timer. Han har glimt i øyet og forteller ivrig om hvordan han som ung gutt nesten ikke klarte å vente med å komme inn på kunst- og håndverksskolen.

– Jeg begynte å vanke på kunst- og håndtverkskolen da jeg var 14-15 år gammel. Jeg hadde ikke tålmodighet til å vente til jeg ble gammel nok, så min måte å bli en del av miljøet på var at jeg mer eller mindre «bodde» der på kveldstid. Jeg hang sammen med de store guttene som gikk på grafisk linje. Det gjorde jeg i flere år. Og så dro vi ut og drakk oss fulle på øl. Hørte på rock og punk, ler han.

Han kommer fra en kunstnerfamilie. Både faren og bestefaren eller «bestepappa» som han kaller han, var glassblåsere og dyktige innen glassblåserfaget. Faren var støttende til at Dagfinn skulle gå sin egen vei som kunstner.

– Når var det du fant den tøffe, røffe stilen som du har på så mange av bildene?
– Den stilen dukket nok opp allerede da jeg gikk på ungdomsskolen. Det var et veldig kreativt miljø i Lillestrøm i den perioden da jeg vokste opp. Vi ungdommene ble preget av omgivelsene. Den gangen var det bare rock. Det var svart og hvitt. Og det var mange som spilte i band blant de folkene jeg gikk på skolen med, forteller han og legger ikke skjul på at denne perioden satte sine kunstneriske spor i han.


En småfrekk ballerina på ett av Dagfinn Knudsens kunstverk. Den svarte, raffinerte streken går igjen i både penselstrøkene, pastellkrittet, kullstiften og koldnålen. Skikkelsene er dramatiske og poetiske og gir verkene et tidløst preg.

Kristin Jordfald fra KunstKonsept har jobbet med Dagfinn Knudsen i en årrekke. Hun forteller at han tidlig i sin karriere la føringer for et stilrent og sofistikert kunstnerisk idegrunnlag.

– Dagfinn tilhører den gruppen kunstnere som kuppet kunst-arenaen på 1980-tallet med «det heftige og ville maleri». Han lot seg inspirere av den coole og trendy tidsånden i datidens Berlin noe som resulterte i et ekspressivt, tøft og urbant billedspråk og en heftig, subjektiv figurasjon, forteller hun.

Utstillingen på Galleri Soli Brug henger frem til 10. desember, men galleriet holder mest sannsynlig åpent frem til 20. desember. Galleriet og restauranten har åpningstid fra 13.00 til 18.00 hver dag hele uken.

Her kan du se en liten film fra vårt møte med Dagfinn Knudsen: