Førstkommende lørdag åpner en spennende, ny fotoutstilling med Tore Lund-Blindheim på Galleri 1845 i Gamlebyen i Fredrikstad.

(PR-samarbeid / annonse for Galleri 1845)

Han kommer opprinnelig fra Bergen og jobber til daglig med eiendomsfotografering i Sarpsborg gjennom firmaet Fotoetcetera AS. Men på fritiden synes Tore Lund-Blindheim det er spennende å utfordre nye sider ved seg selv. Og det som kunstfotograf.

Han er ikke spesielt interessert i blomster. Likevel er det blomster han fotograferer. Eller rettere sagt tulipaner. Han har funnet sin «muse» i tulipanen og fotograferer den på ulike bakgrunner og i ulikt lys – i sin spede, knasende ungdom og når den har tørket inn – mange måneder etter sin død.

Med analogt kamera, film og fremkalling i mørkerom hjemme skaper han fotografier som ser ut som abstrakte malerier. Det er vakkert, unikt og annerledes. Han jobber mye med bakgrunner han lager selv og skaper med lakk og white-spirit. Bildene han viser frem på utstillingen i Gamlebyen består i all hovedsak av svart-hvitt bilder.

Vi møter fotografen noen uker før utstillingsåpning og det er med skrekkblandet fryd han nå viser frem bildene til et lokalt publikum.
– Er bildene bra nok? Kommer det noen på åpningen? Dette er jo spørsmål man stiller seg i forkant av en slik utstilling. Jeg må innrømme at jeg var kjempenervøs i dagene før min forrige fotoutstilling og jeg gruer meg litt til å kjenne på de nervene igjen, erkjenner fotografen. Han påpeker riktignok at han også gleder seg stort til å stille ut på Galleri 1845 gjennom påsken 2022.

Slik vi ser det, har han overhodet ikke noe å være nervøs for. Fotografiene er malerisk vakre og stemningsfulle. Det er rett og slett fotoarbeider han bør være stolt av.

Lørdag 9. april har du mulighet til å se nærmere på fotografiene og ikke minst til å slå av en prat med kunstneren. Galleri 1845 i Gamlebyen i Fredrikstad inviterer til utstillingsåpning klokken 13.00.

Det er fotografens gode venn og mentor, Morten Krogvold, som åpner utstillingen. De to har kjent hverandre siden Lund-Blindheim deltok på ett av Krogvolds berømte foto-workshopper på Vågå hotell i 2012.

Krogvold har arrangert slike workshopper siden 1989 og interessen er formidabel. Over 6.000 deltagere har gjennomført ett eller flere workshoptrinn og mange kjente, norske fotografer har startet sine karrierer nettopp på denne måten.

Krogvold som mentor
Lund-Blindheim er ikke i tvil om at Krogvold skal ha mye av æren for at han fant sin «retning» innen kunstfotografien.
– Workshoppene med Morten er noe helt spesielt. Du kan komme dit med dårlig selvtillit og være usikker på deg selv. Men gjennom dagene og kveldene man tilbringer sammen med Morten og de øvrige kursdeltakerne, forandrer du deg. Du får praktiske oppgaver, evaluering og individuell veiledning som har vært helt avgjørende for meg, forteller han.

I dag er Lund-Blindheim selv med og bistår Krogvold på workshopene. I november reiser de to sammen med kursdeltakere på en ni dager lang fotoworkshop-tur med undervisning, billedkritikk og fotografering til den italienske byen Firenze. Kurset ble utsolgt på to timer, noe som sier litt om interessen for å delta. Ryktet skal ha det til at det legges opp til en ny Firenze-workshop våren 2023.

Tore Lund-Blindheim (til høyre) sammen med sin venn og mentor Morten Krogvold (i midten) og deltakere ved ett av mange foto-workshop på Vågå. (Foto: Åse Marie Faldalen)

(Interessert i workshop med Morten Krogvold? Les mer om det her)

Bildet over er tatt under vårt møte på Galleri 1845. Utstillingen henger til 18. april og Galleri 1845 holder åpent i hele påsken.

I filmen under kan du høre intervju med Tore Lund-Blindheim: