I disse dager markerer initiativtakerne bak Galleri 1845 i Gamlebyen i Fredrikstad at de har holdt på med kunstformidling i to år.
(PR-samarbeid med Galleri 1845 / annonse)
Galleri 1845 holder til i det som en gang var den gamle spisesalen til Forsvaret i bygningen kalt Artillerigården. Du finner dem dersom du svinger til høyre og følger veien rett frem med en gang du kommer inn hovedinngangen til Gamlebyen i Fredrikstad.
Det lille, men samtlig passe store galleriet åpnet dørene den 28. mars i 2020. Målet var å være et kunstnerfellesskap for lokale hobbykunstnere, men samtidig en arena der nyetablerte, ukjente, talentfulle og lokale kunstnere kunne få et sted å vise frem kunsten sin.
Med 20.000 besøkende det første året og enda noen tusen flere i fjor, kan vi lett slå fast at konseptet har vært en stor suksess.
– Vi er kjempefornøyde med starten vi har fått her, slår Kjersti Korneliussen (tusjtegninger) fast. Hun driver galleriet sammen med ektemannen Pål Berthelsen (maleri) og ekteparet Siri Beate Aronsen (glasskunst) og Øivind Aronsen (rammer).
Lang venteliste på «gjesteveggen»
– Vi startet jo opp da hele Norge stengte ned, men til tross for pandemi og nedstenging har vi klart å trekke til oss både kunstkjøpere og utstillere. Nå har Galleri 1845 nesten to års venteliste for visningstid på den spennende og uforutsigbare gjesteveggen midt i lokalene, forklarer Siri Beate Aronsen.
I løpet av oppstartsåret 2020 var det tilsammen 32 utstillere som leide vegger og utleierom til separatutstillinger gjennom Galleri 1845. Den største utstillingen var en stor visning av Bendik Riis i regi av Grev Wedelsplass Auksjoner.
I 2021 har enda flere kunstnere fått slippe til, og i løpet av fjoråret var det tilsammen 51 kunstnere som leide vegger og utleierom gjennom galleriet.
– I hele denne perioden har vi hatt faste avtaler med rundt 15 utstillere som viser frem kunsten sin. Det er alt fra bilder, keramikk, bøker og annen kunst, forteller galleristene.
Faste atellierplasser
I tillegg til de fire galleristene, er det flere kunstnere som har faste atellierplasser i Galleri 1845. Lise Paulsen (maler) og Sigrun B. Jonsdottir (maler) har begge vært med fra oppstart. I tillegg har Karina Ravneng (maler), Monica Svarød Aasen (maler) og Anne Cathrine Wilson (maler) faste plasser i dag. I april får Grete Lund Johannessen også fast plass der. Hun overtar etter Hanne Grasto som har vært med fra oppstart.
Det unike med Galleri 1845 er at det hele tiden er utskiftning og fra måned til måned kommer ny kunst opp i galleriet. På den måten er spekteret stort for hva slags kunst som vises og hvem som stiller ut.
Galleri 1845 kan best beskrives som et springbrett. En unik mulighet. Et sted der en ny kunstner kan få sjekke interessen for det han eller hun lager. Et sted der kunstinteresserte kan kjøpe kunst de liker til en pris som er overkommelig. Og kanskje gjør du et varp? For hvem vet? Hvem er egentlig disse ukjente kunstnerne som viser frem arbeidene sine for første gang? Hvem blir de? Hva vil de utvikle seg til?
Sjimpanser fra lokal kunstner
– Bli med inn og se på dette! Pål Berthelsen er i siget og går med raske skritt inn i egen del av galleriet der en relativt ukjent, lokal kunstner fra Fredrikstad, Elisabeth Dal Nyland, stiller ut bildene sine.
Dal Nyland har spesialisert seg på å male sjimpanser i menneskelige situasjoner og på fargerike bakgrunner. Noen av bildene er fantastisk flotte! Vi beundrer noen nydelige oljemalerier som viser en sjimpanse med krone og tyllskjørt – som en liten, rampete prinsesse.
Lørdag den 9. april er det duket for en stor påskeutstilling på Galleri 1845. Da er det kunstfotograf Tore Lund-Blindheim (bosatt i Sarpsborg) som skal stille ut sine fotografier med tulipaner som motiv. Utstillingen har fått navnet «Tulipanvariasjoner». Se flere av fotografens arbeider her.
Utstillingen åpnes av fotografens nære venn og mentor – den anerkjente fotografen Morten Krogvold lørdag 9. april kl 13.00. Utstillingen varer frem til 18. april.
Galleri 1845 er åpent lørdager og søndager fra 11.00 til 16.00. Det vil holde åpent gjennom hele påsken.
I filmen under kan du bli bedre kjent med Galleri 1845 og de som står bak: