Han har malt siden han var 12 år gammel og er like aktiv den dag i dag. I år markerer Onsøy-mannen Odd Skullerud (79) at det er 60 år siden hans aller første utstilling.

(PR-samarbeid med Galleri Røed Jeløy)

Han var aldri noe flink på skolen og beskriver seg selv som «håpløs». Men det var to fag han utmerket seg i og som han var best i av hele klassen. Det var sløyd og tegning.
– Faren min var lærer og han var streng. Han ville jeg skulle være flink og var naturlig nok oppgitt over den manglende skoleinteressen hos meg, ler Skullerud. I dag regnes han som en av Østfolds største landskapskunstnere.

Vi befinner oss inne i ett av de mange bygningene han har satt opp på det fantastiske, lille tunet ute i Onsøy-land. Skullerud forteller om hvordan han som ung og nyutdannet kunstner banket på dørene hos Onsøy-naboer og spurte forsiktig om å få kjøpe de falleferdige, laftede husene. Han var interessert i historie, i gamle bygninger og hadde et sterkt ønske om å ta vare på bygg som holdt på å ramle sammen.
– Ett av byggene fikk jeg for 2.000 kroner. Det var det eieren anså verdien på veden hvis han kuttet opp huset og solgte det som ved, ler Skullerud.
I dag står husene fra tidlig 1800-tall godt bevart på tunet der Skullerud bor og arbeider sammen med kunstnerkona Anne. Her har han det godt. Her rømmer han inn i sitt lille univers og gjør det han liker aller best: Å gå tur i skogen og å male.


– Jeg har vært heldig og jeg fikk en lett start. Det er sikkert noe av grunnen til at jeg har lykkes som kunstner, sier Skullerud. Han sitter i verkstedet omgitt av sine nyeste kunstverk. Oljemalerier og grafikk står side om side, godt innpakket og venter på å komme opp på veggen. Det er bare noen få dager til den nyeste jubileumsutstillingen åpner. Snart skal alle bildene lastes inn i varebil og på henger for å fraktes til Galleri Røed Jeløy i Moss hvor de skal henge frem til 20. februar.

Skullerud byr på nybakt hvetekake og kaffe. Han har kjørt inn til Råde på morgenkvisten. Vi gumler hvetekake med gulost og brunost og spiser twist. Han forteller om barndommen, oppveksten, studeitiden, foreldrene og de ulike kunstnerne som har inspirert han.

Neste år fyller han 80 år. Det er herlig å se et så stort engasjement og en så stor skaperglede hos en mann som normalt sett ville ha pensjonert seg for lenge siden. Men slik er det ikke med kunstnere. De fortsetter å skape. Ikke fordi de må, men fordi de har lyst.
– Å male er det eneste jeg har lyst til her i verden, sier Skullerud med et smil.

Fra 22. januar til 20. februar kan du se rundt 30 arbeider av Skullerud på Galleri Røed Jeløy i Moss. Han stiller ut både oljemalerier og grafikk.
– Det har vært 60 spennende og hyggelige år. Det er en gave å ha fått denne lysten og muligheten til å drive med dette på heltid, sier Skullerud.

I filmen under kan du bli bedre kjent med Østfold-kunstneren som er kjent for sine fantastiske landskapsmalerier, både skogsmotiver og kystlandskap fra Østfold og Kragerø.(Artikkelen er skrevet på oppdrag for Galleri Røed Jeløy)