Alle foreldre har vært der. Dere begynner så smått å gå hverandre på nervene. Dere må ut av huset fort. Finne på noe. Men hva er det å finne på i Østfold, egentlig? Også dette været da -det innbyr jo ikke akkurat til så mye… Her er tips til 10 aktiviteter som får deg til å glemme vær og vind og kose deg med fantastiske Østfold-opplevelser. Mange av aktivitetene lar seg også fint gjennomføre i lett regnvær.

Klatring på Grensen
Klatreparken Klatring på Grensen i Halden er en super aktivitet for folk i alle aldre. Klatring i de ulike løypene oppe i trærne egner seg fint å gjøre på dager som er kjølige og grå. Løypene er av ulik vanskelighetsgrad – så her kan både barnebarn på fem år og spreke besteforeldre få prøve seg. Ta med nistepakke eller grillmat! Det er mange bord og plasser der du kan sitte under tak og spise medbrakt mat eller du kan leie elektrisk grill fra klatreparken.

Dersom noen i reisefølget ikke er så gira på å klatre, så kan vedkommende gå deler av den fine Pilgrimsleden som går rett forbi klatreparken. Sist vi besøkte parken gikk vi tur med hunden vår helt til Høk mens de andre klatret. Det er gratis parkering på Klatring på Grensen og vi anbefaler deg å booke sele til klokken 10.00 eller 11.00 for å få klatreløypene mest mulig for deg selv. En kjempefin aktivitet som vi selv drar tilbake til sesong etter sesong.

I denne filmen som jeg lagde for et par år siden kan du bli med oss da vi besøkte klatreparken i 2022:

Inspiria i Sarpsborg
Vitensenteret Inspiria i Sarpsborg er et fint alternativ på en regnværsdag. Senteret ligger et steinkast fra E6 ved avkjøringen til Grålum i Sarpsborg. Kommer dere kjørende og er lystne på en overnatting, kan vi anbefale Quality-hotellet som også har en kjempefint badeland.

Inspiria ligger rett ved siden av hotellet. Her kan dere holde det gående i flere timer med forskjellige aktiviteter, show, filmer og lunsj. Utstillingen har fått navnet «Dypdykk» og innbyr til at små og store kan utforske livet under vann. På utsiden av Inspiria er det en aktivitetspark med lekestativer, sykkelløyper med mer der barna kan leke.

Gamlebyen i Fredrikstad
Gamlebyen i Fredrikstad er et annet godt tips på dager med dårlig vær. Det er mange butikker og spisesteder å titte innom. Og det er ekstra trivelig å parkere bilen i sentrum av Fredrikstad og ta byferjen over til Gamlebyen (Ferjeturen er gratis). I Gamlebyen finner du Østfolds koseligste lille samfunn med mye rart dere kan å se og oppdage. Rett ved inngangen har de en stor lekepark med mange husker og klatrestativer. Ta med brød og mat endene.

Vi må også tipse om å ta turen innom Fredrikstad museum i Tøihuset som byr på en stor, flott utstilling og mye lokalhistorie. Det er mange kunstgallerier å besøke. I tillegg er det mange koselige vinbarer og spisesteder. Rusle rundt på vollene med en is, ta stolpene i Stolpejakta eller sett deg på en benk og se på livet.

Modelljernbanesenteret i Gamlebyen er et must når du er i Gamlebyen. Dette stedet elsker barna! Her kan barna rusle rundt i en time uten å kjede seg – se på tog og prøve å kjøre tog selv! Slå an en prat med koselige Børresen som driver stedet. Skrur du på sjarmen, skal du ikke se bort i fra at han tar frem trompeten og spiller en liten trall for deg. Modelljernbanesenteret har også et lite tog som dere kan kjøre en liten runde med rundt i Gamlebyen.

Tur til Skams Klove på Kjøkøy
Hvaler-øyene har mange fine turmål, men ett av dem egner seg ekstra godt på dager som ikke innbyr til strandliv. I den spektakulære fjellsprekken som kalles for «Skams Klove» på Kjøkøy (den første øya du kommer til etter Kråkerøy) går du tur nede i kloven – godt beskyttet fra vær og vind.

Selve gåturen nede i fjellsprekken er unnagjort på en drøy halvtime. På vei hjem er det ekstra koselig med et stopp i Østfolds restaurantby Fredrikstad. Med årene har det dukket opp den ene koselige restauranten etter den andre. Ta en lunsj på sjømat-restauranten Slippen eller test ut det artige konseptet til Pincho Nation der alle rettene serveres i miniatyr-porsjoner. Perfekt hvis du har med barn i reisefølget! Eller kan vi trekke frem både Saint Raw, KØL og Villa Paradiso som noen av mange fine spisesteder i Fredrikstad.

Kanopadling på Børtevannet
En superkoselig og enkel aktivitet for familien er å reise opp til idylliske Børtevann i Sarpsborg og leie kano. Børtevann kano- og båtutleie leier ut både kajakk, kano og robåter og det er MANGE båter tilgjengelig. For 90 kroner timen kan du padle på det fine vannet, ta deg et bad etterpå eller sjekke ut den nye badestigen de har fått på plass som gjør det enkelt å bade i kulpene nedenfor kafeen. Og avslutt med å kjøpe deg noe godt ved utsalget til kafeteriaen. Her selger de både kaffe, is og bakverk og det er bord og stoler nok til alle. De har også satt opp et stort telt der dere kan sitte under tak hvis det begynner å regne.

Innendørs bading
Hvis familien din er glad i å bade, kan vi anbefale både Østfoldbadet i Askim og Superland på Qualityhotellet i Sarpsborg på regnfulle dager. Her er det godt og varmt både i luften og i vannet. De serverer også mat på begge steder. I filmen under kan du bli med oss da vi besøkte Superland for en tid tilbake:

Ta en natt på hotell!
Det er mange skikkelig fine hoteller i Østfold som er verdt å teste ut. Tenk så koselig å sjekke inn på en regntung dag, for så å bli vartet opp med god mat og kunne sitte og ta det med ro en kveld mens regnværet farer forbi.

Jeg kan anbefale flere hoteller og Støtvig Hotell på Larkollen er første tips. Et innmari fint og fresh hotell som har badestrand, kjempefine turstier langs kysten samt bowlingbane, liten kino og et lite spa/avslapningsområde. Maten her er i tillegg skikkelig god!

I Moss åpnet det nylig et splitter nytt hotell, nemlig Hotell Riviera. De lokker med riviera-attitude. Og hvem sier vel nei takk til det? Du kan nyte en god lunsj på deres brasserie, de har spa med mange velvære-tibud. Det er utlån av spill og en riviera-bar som skaper god stemning. Mon tro om stemningen blir like god som på strandbarene i St. Tropez-buken? Det gjenstår bare å se!

Hvis dere virkelige er lystne på å komme dere litt bort, da er Rømskog Spa å anbefale. Book dere inn på et herlig, nyoppusset hotell som har både badebasseng, utendørs boblebad og en flott restaurant.

Gå på blåbærtur eller sopptur
Østfolds skoger bugner virkelig av sopp og bær. På dager med dårlig vær er det det bare å dra på seg gummistøvlene, regnjakken, finne frem kurven eller spannet og dra på sopptur i skogen. Det fine med Østfold er at det veldig ofte ikke regner så lenge av gangen og det er langt mellom dager med øsende, pøsende regn hele dagen lang.

Uansett hva du finner på i dag, så ønsker jeg deg en fin dag og håper du tar deg tid til å være tilstede i øyeblikkene. Det er mange som er opptatt av å dele skrytebilder fra alt de gjør. Og det ser så herlig ut med flotte feriereiser og tilsynelatende perfekte, idylliske øyeblikk. Husk at virkeligheten ikke er sånn.