Det er når bølgene skummer, vinden hyler og regnet pisker han i ansiktet, at Axel Thorenfeldt maler sine aller vakreste malerier.

(PR-samarbeid med Soli Brug)

Den kalde sønnavinden blåser inn mot land fra det åpne havet. Frådende bølger kastes inn mot stranden og treffer den enorme, svarte steinen som en gang i tiden kom hit med isen og som strandet og har blitt liggende ved rullesteinstranden helt ytterst i Ørekroken på Kirkeøy på Hvaler.

På land sitter 23 år gamle Axel Thorenfeldt og maler. Han løfter blikket besluttsomt mot steinen for så å senke øynene ned mot papiret. Det virker ikke som om den friske brisen plager han noe nevneverdig. Med stødig hånd og med blikket festet målrettet på den store steinen, fanger han motivet med myke, lette penselstrøk.

Salte vanndråper blander seg forsiktig med fargene i akvarellpalletten som ligger på fjellet ved siden av han.
– Jeg elsker å male i slikt vær. Når naturen, været og vinden griper inn i maleriet og forandrer det. Det skaper en helt spesiell dynamikk i bildet. Det finnes ikke noe kjedeligere vær å male i enn på klare, vindstille sommerdager, humrer han. Malerpenselen han holder, har på magisk vis gjenskapt steinen i havet foran oss.

Thorenfeldt er oppvokst på Korshavn på Kirkeøy på Hvaler. Han har malt så lenge han kan huske og i mange år var det ulike fugle-studier som var det kjæreste motivet.

Sin første utstilling hadde han bare 15 år gammel da han stilte ut fugleakvareller på en stor utstilling på Soli Brug i anledning Naturvernforbundet i Østfold sitt 100-årsjubileum.

Åtte år senere er han nå tilbake på Soli Brug med separatutstilling. Denne gangen er det i hovedsak havet og det flotte, vakre og spektakulære kystlandskapet på hjemstedet Hvaler som er motivene på de rundt 40 akvarellene som vises på Stabburet på Sarpsborg-galleriet.
– Jeg har vokst opp i dette kystlandskapet og har gått rundt i det siden jeg var liten. Det er et vakkert landskap og omgivelser som jeg føler meg hjemme i og som jeg kjenner godt og som også gir en trygghet i skaperprosessen, forteller han.

Den unge kunstneren er ofte å finne i Nasjonalparken helt sør på Kirkeøy og sør på Asmaløy – steder hvor det er et rikt fugleliv. Med kikkert kommer han tett inn på fuglelivet ute på skjærene.

Thorenfeldt studerer for tiden biologi ved Universitetet i Lund i Sverige. Maleriene hans vises på Galleri Soli Brug i Sarpsborg fra 15. januar til 13. februar.

(Artikkelen er skrevet på oppdrag for Soli Brug)

Se film fra vårt møte med kunstneren her: