Det er mange anerkjente forfattere som er bosatt i regionen vår. Her er tips til fine bøker fra forfattere som er bosatt i Østfold-regionen.

(Reklame: Innholder annonselenker for Norli bokhandel)

En av forfatterne som gjør internasjonal suksess er Jan-Erik Fjell fra Fredrikstad.

I fjor var han ute med kriminalromanen «Gråsonen«. Og produktiv som han er, slapp Fjell nylig «Ringmannen» – den åttende boken i serien om Anton Brekke. I mange av bøkene utspiller historiene seg på kjente steder i Østfold-regionen. Det er utrolig gøy å lese krim som utspiller seg i lokalmiljøet!! Fjell skrev nylig kontrakt på fem nye bøker, så det er bare å glede seg til mer krim og spenning fremover.

Krimbøkene om Anton Brekke er forøvrig ikke det eneste vi kan se i bokhandlerne fra Fjell dette året. Han er også aktuell med boken «Skrytepappa og det dustete veddemålet» – en bok som passer for barn i alderen seks til ni år – skrevet sammen med Ulrik Høisæther og med illustrasjoner av Thomas Kirkeberg.

Se liste over alle bøkene til Jan-Erik Fjell HER (annonselenker)

På vakre Skjærhalden på Hvaler bor en av landets mest suksessrike illustratører – Lisa Aisato. I år er hun aktuell med puslespill! Det er så utrolig vakre motiver på de nye puslespillene. Se bare her:

Puslespillet «Lys i mørket» finner du HER. Og «Dypdykk» finner du HER.
Det er utrolig mange fine motiver å velge mellom, og manger av motivene har dypere mening og omhandler både kjærlighet, barndom, håp, sorg og smerte. Du kan velge mellom 500 eller 1000-brikkers puslespill – en flott gave til folk i alle aldre.

Se samtlige av Lisa Aisatos puslespill HER. (Annonselenker)

Lisa Aisato har illustrert en lang rekke bøker for både barn, ungdom og voksne opp gjennom årene. Vi har mange favoritter, blant annet «Snøsøsteren« og oppfølgeren «Solvokteren« samt bøkene laget i samarbeid med Linn Skåber – «Til de voksne» og «Til ungdommen«. isato har også illustrert Skåbers nyeste nyeste bok med tittelen «Til oss, fra de eldste» som har kommet ut i år.

Pandemien har preget livene våre og innsnevret valgmulighetene når det gjelder hva vi kan finne på av sosiale tilstelninger og kulturelle aktiviteter. Men noe vi fortsatt kan gjøre mye av det neste året, det er å gå på tur. Og det er jo så mange turer å velge mellom, så her er det bare å investere i et par gode tursko, for det mangler nemlig ikke på turtips.

Er du bosatt i Østfold-regionen, skal du vite at det finnes flere gode turbøker med fine turforslag langs både kysten og i Indre Østfold.


Turbokforfatter Linken Malene Raeng har gitt ut flere turbøker. De har gått unna under pandemiåret, så «Turperler i Østfold og Bohuslän« er det ikke så mange eksemplarer igjen av, men de har noen få igjen i Halden. Ellers er det mulig å få kloa i «Nye turperler i Østfold og Bohuslän» som ble utgitt i fjor. Kjempefine bøker som er skrevet av en utrolig koselig dame. Mange av turforslagene er veldig godt egnet for barn.

Andre turbøker du bør sjekke ut:

«rivelige turer i Østfold» av Knut Arild Melbøe og Svein Åstrøm. Og «Langs stier, tjern og kyst i Østfold» av Svein Syversen. Sistnevnte bok omtaler en del «lengre» turer, så denne passer for den turvante, mens de andre bøkene passer litt bedre for barnefamilier.

Ellers kan vi også nevne bøkene:
«Østfold-historier» av Øyvind Nustad (Anekdoter og grusomme fortellinger fra Østfold gjennom 300 år)
«Øl hele året« av Stian Thorbjørnsen (Staysman) og Jørn Idar Almås Kvig. Samme forfattere har også sluppet en ny bok i år, nemlig «Pølser og pils» som passer godt for den mat- og ølinteresserte.


«Den siste vikingkongen« av Jan Ove Ekeberg (Fantastisk fin historisk romanserie fra vikingtiden)
«Mine kamper» – bok om Egil «Drillo» Olsen av Alfred Fidjestøl.
«Ari – bohemen og bøkene« av Vidar Kvalshaug.

Bøker som ikke selges på nett, men fysisk i bokhandlerne:
«Glengsgata og Torvgata gjennom tidene» – en bok av sarpsborg Historielag.

«Byvandringer» av Svein M. Jakobsen og foto av Tobias Nordli – en bok som tar for seg bygningshistorie i Sarpsborg gjennom 190 år. (Boken selges ikke på nett)

«Jeg vil heller dø enn å gå på skolen, mamma» en bok om offentlig omsorgssvikt av Grethe Hvidsten. Selges heller ikke på nett.

I filmen under kan du bli med på besøk til Norli bokhandel på Storbyen kjøpesenter i Sarpsborg. Butikksjef Anne Karin Bøe hentet i fjor frem et knippe bøker fra forfattere som kommer fra Østfold-regionen. Hun tipser om bøker som er aktuelle for hele familien – både ung og gammel. Dette er bøker du kan lese for barna, bøker som passer for den turglade, for øldrikkeren, for krim-elskeren, fotballfanatikeren eller den historie-interesserte.