Det er ingen hemmlighet at barn elsker dyr. På The funny farm i Hobøl finner du alle dyrene som en besøksgård har lov til å ha. Kom og bli med oss på gårdsbesøk!

(PR-samarbeid / annonse for Visit Østfold)

Det er når jeg hører begeistringen fra jentene i baksetet i bilen på vei hjem fra besøket på The funny farm i Hobøl at det virkelig slår meg: Hvor stort det kan være med små gleder når du er barn. Her har vi kjørt bil i knappe 45 minutter og har kommet til et bondegårdsparadis. Jentene sitrer av glede. De synger om hester og dyr hele veien hjem.

Tenk at det å få møte dyr, hilse på de, stryke på dem og snakke med eierne om dem kan glede så mye. Dette er en viktig ting som vi voksne ikke må glemme når vi planlegger for årets ferie. Vi trenger ikke allltid reise så langt. Og det trenger ikke bli så dyrt. Vi har lokale aktører i Østfold med fantastiske opplevelser for barn. Og The funny farm er et av de fineste tilbudene. Virkelig!

På besøksgården har de ikke bare hester, men også kuer, sauer, griser, esler, katter, hunder, høner og haner, ender, påfugl, kalkun, kaniner, lamaer og alpakkaer. Og enda flere dyr som vi sikkert har glemt i farta.

Det er Pernille og Pål som driver gården. Maken til trivelige folk med omsorg for dyr og menensker skal du lete lenge etter! Gården deres er så velholdt og innbydende. Hønene går fritt rundt omkring på gården og vi kan gå inn til sauene som er ute på beitet. Fra stallen kommer plutselig hesten og eselet tuslende ut på tunet og menger seg med begeistrede folk.

Dyrene har god plass å boltre seg på og de fleste dyrene kan bevege seg fritt omkring på gården. Og vi kan gå inn til mange av dem.

Vi treffer på vertinne Pernille idet hun strener over en havnehage med de to geitekillinger Knut og Erik – hakk i hjel. De pleier vanligvis å være med på de fleste gjøremål på gården.
– Hvis jeg stopper opp nå, så får jeg ikke med meg disse to igjen. Jeg er nødt til å gå på, ler hun og traver videre. De to killingene hopper og spretter bak henne og er så sjarmerede at man bare smelter.

(Foto: The funny farm)

De har fått være ute på beitet for første gang og har spist mer enn nok gress for dagen. Senere finner vi dem på trappen ved inngangen til den koselige lille utsalgsboden hvor Pål og Pernille selger varer fra lokale produsenter. Det er nesten som en liten lokal reko-ring. Du kan få kjøpt blomster, filleryer, egg, saft og syltetøy samt masse annet godt.

Det er stor stas å kunne bevege seg fritt sammen med dyrene. Vi er lenge inne hos sauene og hilser på dem og de søste minigrisene. Vi kjenner på den myke pelsen til kaninene og det blir oppstandelse når mamma forsøker å fange en flaksende høne som vi kan ta bilde sammen med. Det skal være en første gang for allt.

Vi må si noen ord om vertskapet. Pernille og Pål kjøpte Karlstad gård for syv år siden. Tre år senere åpnet de besøksgården som nå er ett av de meste populære familietilbudene i Indre Østfold.

Da de tok over hadde det ikke vært dyrehold på gården på hele 50 år. De måtte brette opp armene og sette i gang med å realisere drømmen. Fra første helg i mars og frem til midten av desember tar de nå i mot gjester hver lørdag og søndag.

Pernille og Pål – et sjarmerende par med kjærlighet for både dyr, gjester og hverandre.

Pernille viser stolt frem den fantastiske 50-talls dineren de har innredet. Vi får rett og slett følelsen av å komme inn i den kafeen de har i filmen Grease der hvor Danny og Sandy har stevnemøte. Her får man kjøpt gode kaker, focaccia, is, pølser, popcorn, brus og vafler. Selv kunne jeg ønske det var mulig å bestille milkshake – hadde ikke passet bedre inn på menyen! 😉

– Dere må jo prøve kajakk når dere først er her, da! Pål høres så overbevisende ut når han kommer med forslaget, at vi føler vi ikke kan si nei. Og før vi vet ordet av det sitter vi alle fire i en kajakk og padler oppover Hobølelva. Det hadde vi vel aldri trodd at vi skulle gjøre før vi kom.

Langs elvebreddene kvitrer fuglene. Jeg oppfordrer jentene til å lytte til stillheten og skogens ro. Lyden av årene som treffer vannet og som drypper når vi løfter dem. Selv om eldstejenta mente på at dette var litt i overkant kjedelig, følte i alle fall vi voksne på en glede over å få komme i ett med naturen.

Idet vi snur og padler inn til brygga føler jeg på et ønske om å kunne få palde litt lenger. Det var så herlig. Kanskje neste gang? Da kunne vi tatt med oss niste, piknikpledd, litt kaffe og saft og tatt en lengre padletur?

Tilbake på gården hopper jentene på det lille traktor-toget som Pål kjører rundt med på gården. Det er fjerde turen jentene tar nå. Vi kommer med sterke innvendinger om at det kanskje er nok?

Men jentene er ikke snare med å hoppe opp i vognene. Før vi rekke å reagere farer de avsted blant kaklende høns og galende haner med en smilende Pål i front.
– Jeg kjører dem til bilen! humrer han mens ungene jubler.

Det har vært et gledelig besøk. Ikke bare for barna, men for oss voksne også. Vi kjøper med oss ferske gårdsegg hjem. Egg som har enkelte små dun på seg og halmstrå.. Hønsene som har lagt disse eggene må være noen av de lykkeligste i verden. Tusen takk for at vi fikk komme på besøk og takk for fine sommerminner. De skal vi ta godt vare på.

(PS: Hvis du kunne tenke deg å bo rett ved gården, så har de et fantastisk lite Air BnB-hus som er til leie. Du finner link til det her 😉

(Foto: The funny farm)


I filmen under kan du bli med inn på gården: