Kunstner David Sandum som er bosatt i Våler mener det er på høy tid vi diskuterer tilbudet til psykisk syke.

– Dessverre er ikke hjelpen god nok og selv mener jeg tilbudet har blitt dårligere de siste årene. Mange psykisk syke ender opp med ikke å bli sett eller tatt på alvor. I verste fall ender det med at de tar livet sitt. Det er det veldig viktig at vi snakker om, sier han.

Bipolar lidelse
Sandum har arbeidet som kunstner i 20 år og er bosatt i Indre Østfold. Med diagnosen bipolar lidelse han har perioder han er høyt oppe og langt nede. Etter en såkalt manisk-periode følger som oftest en periode der han på godt norsk går i kjelleren. Og det uten at han har noen forklaring på hvorfor.
– Det blir bare mørkt. Jeg har hatt perioder i livet der jeg har vært så dårlig at jeg har vært tvangsinnlagt på sykehus. Det er mange år siden, men jeg har vært der, forklarer Sandum.

I et åpenhjertig intervju forteller han om sine egne tanker rundt et helsevesen som han mener ikke tar psykisk syke pasienter på alvor.
– Tilbudet til psykisk syke i Norge er alt for dårlig. Min personlige erfaring er at tilbudet har blitt gradvis dårligere de siste årene, sier Sandum.

(Hør hele intervjuet i bunnen av artikkelen)

Manglende oppfølging
Han trekker frem eksempler der pasienter må stå mange måneder i kø før de får hjelp og blir innlagt.
– Når du først får hjelp er det gjerne en tidsramme på maks to uker før du må ut av sykehuset igjen. Kan du tenke deg å måtte dra hjem før du føler deg klar for det? Å flytte tilbake til en tom leilighet mot din vilje? Det er ikke rart noen ikke ser noen annen utvei enn å ta livet sitt, sier en oppgitt Sandum, som mener det mangler oppfølging etter utskrivelser.

David Sandum er en av flere Østfold-kunstnere som er representert under Vinter-utstillingen ved Galleri Soli Brug i Sarpsborg. Utstillingen åpner lørdag 18. januar og varer frem til 26. januar.

(Ille Bra Blogg samarbeider med lokalradio-stasjonen Radio Øst. Intervjuet er hentet fra «God Morgen Østfold» som går hver ukedag fra klokken 09.00 og i reprise kl 16.00. FM 97,3, DAB og nettradio www.radio-ost.no)

Hør hele intervjuet med David Sandum her: