Fredrikstadgutten Martin Schreiner stilte ut noen av sine formidable pennetegninger på utstillingen «Nordiske Allianser» på Galleri Soli Brug i Sarpsborg.

Og vi mistet rett og slett mål og mæle da vi så kunsten til denne fantastiske kunstneren. For akkurat som kunstneren selv skiller seg ut, peker bildene til 33-åringen fra Onsøy seg ut som noe helt eksepsjonelt.

Når du i tillegg kan oppleve kunstverk fra Håkon Bleken på samme utstilling. For ikke å snakke om kulltegningene til Håkon Bleken. Ja, da vet du at «Nordiske Allianser» på Soli Brug er en utstilling du bare ikke kan gå glipp av.

Martin Schreiner har arbeidet med kunstverkene til utstillingen gjennom hele sommeren. Og det er miljøet han har hatt i tankene når han har skapt de ekstremt detaljrike bildene ved hjelp av en liten penn.

– Kunsten min er en slags tanke rundt hvordan fokuset vårt ikke er helt på de riktige stedene nå om dagen. Bildene er tanker rundt hvordan vi har gjort personlighetene våre veldig store og vi strekker de ut over Facebook og Instagram. Vi viser hvor vi reiser og hva vi spiser, og jeg mener dette fokuset ikke er heldig hverken for miljøet rundt oss og eller for oss mennesker.
– Klikk har en tendens til å komme fortere når de klarer å vekke sterke følelser med en overskrift eller et bilde. Og den enkleste følelsen å bruke da er jo sinne. Og dette tror jeg forplanter seg i befolkningen. Jeg tror folk er sintere nå enn de var for 20 år siden.

Mange vil sikkert også mene at kunsten til svenske Roj Friberg er god nok grunn til å få med seg utstillingen på Soli Brug. Vi skal nå heller ikke kimse av de fantastiske bildene til svenske Astrid Sylwan, samt danskene John Kørner og Camilla West.

– «Nordiske allianser» er et samarbeide med Olavsdagene i Sarpsborg. Den markerer at det i år er 1.000 år siden kong Olav Haraldsson giftet seg med svenske prinsesse Astrid og som fikk avgjørende betydning for de nordiske landene, forteller gallerist Ole Dørje. Dette forklarer derfor hvorfor Sarpsborg-galleriet har valgt å forene to kunstnere fra henholdsvis Norge, Sverige og Danmark i denne utstillingen som ble åpnet lørdag 7. september av Norges EU-ambassadør Rolf Einar Fife.

I forbindelse med åpningen kunne de fremmøtte også nyte godt av Opera Østfold sitt musikalske bidrag til utstillingen med sang av den danske sopranen Sine Bundgaard, den svenske mezzosopranen Kristina Hammarstrøm og den norske barytonen Håvard Stensvold.

Østfoldinger, kjenn deres besøkelsestid! Her ser dere noen eksempler på hvorfor:

Galleri Soli Brug er åpent alle dager fra kl 13-18. Utstillingen henger til 22. september.