(PR-samarbeid / annonse) Bli med på utstilling! 16. november åpnet førjuls-utstillingen på Galleri Soli Brug i Sarpsborg. Tradisjonen tro er dette en kollektivutstilling med ulike kunstnere som fyller ulike hus på bruget.
Se video fra utstillingen her:
Under årets utstilling er det kunstnerne Victor Sparre (maleri og grafikk), Else Hagen (maleri og grafikk), Glenn Marius Skibsted fra Halden (maleri), Axel Vindenes fra Bergen (maleri og grafikk) og ekteparet Anne Kristine Thorsby (maleri og grafikk) og Johan Mæhlum (keramikk) fra Lillehammer som stiller ut.
– Det er mye forskjellig å se denne gangen. Vi stiller ut omkring 150 arbeider fra disse seks kunstnere og har tatt i bruk alle bygningene på Soli Brug for å få plass til all kunsten, forteller gallerist Ole Dørje.
Popmusiker og kunstmaler
Bergenser og frontfigur i indie-popbandet Kakkmaddafakka, Axel Vindenes, har med noen imponerende kunstverk til Sarpsborg. Galleriet kom i kontakt med Vindenes for et par år tilbake og har innledet et godt samarbeid, hvor galleriet er eneformidler av hans kunst.
– Axel er en av våre mestselgende kunstnere og vi er stolte over å ha fulgt ham helt fra begynnelsen av hans kunstneriske karriere. Det var nå på høy tid med egen Vindenes-utstilling i et eget hus på Soli, sier gallerist Jacob Dørje.
Maleriene minner veldig om Edvard Munch! Det er ingen tvil om hvor Vindenes henter inspirasjonen sin fra.
– Ja, det stemmer at jeg er veldig inspirert av Munch, ler han og forteller at han prøver å bruke samme teknikker som Edvard Munch gjorde. Maleriene er laget med olje på lerret.
– Jeg jobber ut i fra glede. Og jeg prøver å spre glede gjennom maleriene mine. Jeg maler fra livet mitt, fra hjembyen min Bergen og fra steder som jeg reiser til. Jeg går mye tur på Fløyfjellet sammen med hunden min, Edvard, og henter ofte motiver fra turene våre, forteller Vindenes.
Ikke bare er Vindenes en så fin og hyggelig fyr, men det er noe skikkelig godt ved arbeidene hans også. Bildene utstråler en helt egen varme. Han er dessuten veldig uredd! Tør å bruke uvanlige farger og fargekombinasjoner i verkene. Det er noe fritt og lekent med stilen, noe som for eksempel kan vise seg i form av en frekk, rød elv i et vakkert, fargerikt dalføre.
Vindenes befinner seg for tiden på en stor Europaturné med bandet sitt, men tok turen hjem til Norge i anledning utstillingsåpningen.
Glenns underfundige verden
En annen kunstner som også imponerer stort på Galleri Soli Brug, er Glenn Marius Skibsted fra Halden. Ille Bra Blogg har ved flere anledninger intervjuet Skibsted og det er interessant å se en ung kunstmaler utvikle seg over tid.
Skibsted har med seg et 30-talls arbeider til Soli Brug denne gangen.
– Jeg er glad i store formater, men har med meg malerier i ulike størrelser – både store og mindre bilder, forteller Skibsted.
Motivene hans kan best beskrives som en underfundig verden med innslag av mennesker, eksteriør og interiør samt med florale innslag og dyr.
– Jeg er opptatt av hvordan vi lever og hvordan vi forvalter. Det har alltid vært viktig for meg og derfor blir det en del natur, blomster, fugler og sterke farger, forteller kunstneren.
I 2020 hadde Skibsted et tydelig fokus på jungelen i arbeidene sine, før pandemien slo til og de neste årene kom til å delvis prege arbeidene med innslag av motiver der mennesker hadde på seg munnbind eller plastikk-hansker. Følelsen av isolasjon og melankolske stemninger var tydelig i verkene.
Fargen grønn er fremdeles hovedfargen i Skibsteds arbeider, men han drister seg til sterke kontraster i form av rosa og lilla – blant annet i de florale motivene. Han er glad i å skape rom og skaper noen ganger en uro eller spenning ved å dele bildene inn i ulike soner. Maleriene bør oppleves!
Kunstnerpar fra Lillehammer
I Stabburet på Soli Brug er det et ektepar som har inntatt utstillingslokalene denne gangen. Og for et koselig ektepar! Anne Kristine Thorsby møter publikum med verdens vakreste smil og bergtar de skuelystne med sine intense landskapsbilder i spesielle farger.
– Jeg jobber på den gamle, tradisjonelle måten med olje på lerret og er opptatt av farger og strukturer. Jeg bruker ikke pensel, men jeg maler med sparkel og får på den måten frem strukturene som man ser her, forteller Thorsby. Hun maler ved å blande primærfargene rød, gul og blå og bruker mye tid på paletten for å få fargene til å jobbe i flaten. Lyset er et særdeles viktig element i bildene.
Thorsby er bosatt på Lillehammer sammen med sin mann som er gallerist og kunstner. Johan Mæhlum driver Galleri Zink, som er Innlandets største kunstgalleri. Han forteller at det har opplevdes som veldig fint å skape en felles utstilling sammen med sin kone.
– Vi har samlet oss om utstillingen slik at det skal være en opplevelse å se våre to kunstverdener når de står sammen. Jeg opplever at når man kjenner hverandre godt og lager en felles utstilling så både fremhever og forsterker vi hverandre, sier Mæhlum.
Keramikken hans er noe for seg selv, med glaserte overflater, spennende mønstre og vakre farger.
– Som kunstner ønsker jeg å formidle historier fortalt med å bruke leire som er mitt kunstneriske verktøy og språk. Leire som formes og konstrueres for å bli til gjenstander som viser vei inn i en tid som er langt borte, men samtidig så nært, sier Mæhlum. Noen av hans skulpturer forestiller hester og hus. Det er også flotte vaser, lysestaker og fat.
Superaktuelle Else Hagen
Else Hagen regnes som en av Norges viktigste norske kvinnelige kunstnerne innenfor modernismen. Hun var en kunstner som produserte både malerier, grafikk samt store materialbilder. Hagen har utsmykket en rekke kirker, universiteter og offentlige bygninger i Norge, og hun var også den første kvinnelige kunstneren som fikk et offentlig utsmykningsoppdrag i Norge da hun i 1950 vant konkurransen om utsmykning av Nøtterøy realskole.
Etter initiativ fra Håkon Bleken og Sidsel Helliesen (blant andre) har det i 2024 vært store museums-satsninger med Else Hagen med utstillinger både i i Stavanger, Trondheim og på Nasjonalmuseet i Oslo. Vandreutstillingen avsluttes i Kunstsilo i Kristiansand i 2025.
I forbindelse med Soli Brug sin salgsutstilling med Hagen har de i ett rommene gitt rom for å vise frem verkene til Else Hagen sin mann, Arne Ellerhusen Holm. Han var både maler, grafiker og arkitekt.
Gallerist Ole Dørje forteller om et flott samarbeid med parets datter Betine Holm.
– Utstillingen her på Soli Brug inneholder Else Hagens særegne grafiske verk hvor hun viser hvor forskende hun var, også i materialbruken. I flere av bildene har hun blant annet brukt sand for å oppnå de spesielle effektene. Det er også ekstra stas at vi har to malerier med på utstillingen. Malerier av Else Hagen har gått for flere hundre tusen på auksjoner de siste årene, påpeker Dørje.
Åpnet foreldrenes hus
I anledning førjulsutstillingen benyttes «Møllerhuset», den vakre og unike boligen til Eva og Willy Dørje Berg, som utstillingslokale for aller første gang.
Huset har blitt tatt i bruk som provisorisk utstillingslokale med en flott utstilling av Victor Sparre. I anledning utstillingen har ekteparet Willy og Eva Dørje Berg sin private kunst blitt omhyggelig tatt ned, merket hvor den hang og pakket bort for å gi plass til kunstverk av ikke ukjente Sparre.
– Det føles ganske rart, men også fint. Det er mange som er nysgjerrige på denne boligen, spesielt de som har sett innslag om stedet i TV-programmet «Herskapelig» med Toppen Bech, slår gallerist Ole Dørje fast.
– Bildene til Sparre passer veldig fint inn her, påpeker Dørje. Han kan ikke si om boligen vil fortsette å være en del av utstillings-bygningene i fremtiden. Det vil tiden vise.
– Nå skal vi ha det slik så lenge denne utstillingen varer, slår han fast.
Bildene glir så fint inn sammen med eksteriøret etter ekteparet som har bodd i boligen i flere tiår. Det er riktignok ikke å fornekte at det er en stemning av melankoli i huset der de fine bildene henger side om side med Eva Dørje Berg sine umiskjennelige, flotte keramikk-arbeider, spisestuen, sofaen de har sittet i. Det er spor av de gamle overalt hvor man ser.
Utstillingen henger frem til 15. desember. Galleri Soli Brug ligger i Sarpsborg ved avkjøringen til Soli fra E6. Galleriet ligger kun to minutter unna motorveien i idylliske omgivelser rett ved den viltre Ågårdselva. Les mer om Galleri Soli Brug på www.soli-brug.no
I filmen under kan du ble med oss da vi besøkte den nyeste utstillingen: