(PR-samarbeid / annonse) Lørdag 10. september kan du se noen av Østfolds største dansetalenter på Blå Grotte i Fredrikstad.

Da markerer nemlig institusjonen Dansekunst i Østfold sitt 10-årsjubileum. Den lokale dansen skal feires med «Åpen Scene» og jubileumsfest for medlemmer og andre skuelystne.

Tidligere danser Katja Hepsø har de siste årene jobbet som daglig leder i Dansekunst i Østfold. Hun arbeider med produksjon og utvikling av det profesjonelle dansemiljøet og bidrar til å samle og synliggjøre aktørene innenfor det lokale dansemiljøet.

– Det har skjedd mye innen utvikling av dansekunst både nasjonalt og lokalt de siste 10 årene. Det ikke tvil om at aktiviteten av dansekunst har økt betraktelig i Østfold-byene siden stiftelsen av dansekunst i Østfold, sier Hepsø. Hun forteller at henvendelsene fra både dansekunstnere som ønsker å arbeide i Østfold og andre kulturaktører som ønsker å samarbeide har vært stadig økende.
– Før pandemien opplevde vi også en vekst i publikumsmassen. Jeg håper og tror at dette er en trend som vil gjenopptas nå når kulturlivet er oppe og går igjen. Det er gøy å se at stadig flere får opp øynene for dans, forteller hun.

Mange talenter på scenen
– Vi gleder oss enormt til jubileumsfeiringen på lørdag. Det kommer til å bli en fantastisk dag med dans og danseglede i fokus. Vi har mange, dyktige talenter i Østfold og flere av dem står på scenen sammen under festforestillingen på Blå Grotte. Der skal vi hylle det lokale dansemiljøet ved å samles, fremføre masse spennende dans og vise oss frem for publikum. Dette er en perfekt anledning for skuelystne til å komme å se noen av de talentfulle menneskene som er en del av vårt lokale dansemiljø, sier Katja Hepsø, daglig leder i Dansekunst i Østfold.

Fest etter forestillingen
Noen av de lokale danserne som kan sees på jubileumsfesten den 10. september er Østfold Dansekompani for Ungdom, Aurora Itland, Carl André Johansson, Amy Pender, Ellen Røhr-Staff, Live Skullerud, Jade Wulff, Hanne Knutsen og Tuva Berglund.

Disse danserne skal fremføre en rekke korte stykker i forskjellige sjangere. Noe er utdrag fra ferdige forestillinger og noe er arbeid som er i prosess. 
– Åpen Scene Festforestilling passer for alle som er nysgjerrige på dansen som scenekunst og i billettprisen inngår også entre til Jubileumsfesten som vil foregå i foajeen på Blå Grotte rett etter Åpen Scene. 

Katja Hepsø lover skikkelig bra stemning med servering av taco, muligheter for å kjøpe seg noe godt å drikke i baren og DJ Poodles som utfordrer på dansegulvet. Og selvfølgelig blir det masse, masse dans!

Med i Statsbudsjettet
Hepsø forteller videre at det likevel er få som i dag klarer å leve av dansekunst i distriktet vårt. 
– Østfold har både danseskoler, danselinjer ved videregående skoler og talentprogrammer som er så gode at vi har en jevn flyt med dansere som tar seg videre til høyere utdannelse. Samtidig er det leit å se at disse talentfulle danserne ikke får mulighet til å bruke kompetansen i sine hjembyer etter endt utdannelse, sier Hepsø. 

Hun påpeker at hun ser at interessen for dette er der og at hun og dansekunst i Østfold skal fortsette å arbeide for å skape nye arbeidsplasser for danserne. 
– At Dansekunst i Østfold ble vedtatt fast plass på statsbudsjettet fra 2021 var selvfølgelig viktig for fremtiden, men også en bekreftelse på at vi har gjort noe riktig og at vi nå er en av de sentrale aktørene for scenekunstfeltet både lokalt og nasjonalt, avslutter hun.