Å besøke den fantastiske dinosaur-utstillingen på Inspiria Science senter i Sarpsborg er noe av det kuleste dere kan gjøre sammen med barna denne våren.

(PR-samarbeid / annonse for Inspiria Science senter og annonselenker Lindex)

Vi merker det med en gang vi kommer inn dørene til Inspiria: Her er det noe spennende som skjer! Vi er såvidt innenfor døråpningen før det nærmest spoler under føttene på ungene. De fyker av sted og hyler av fryd ved synet av den første dinosauren. Selv skvetter jeg til av en dinosaur som sperrer øynene opp og flekker tenner. Dette må være en kjøtteter. Uten tvil!

Vi er omgitt av grønne planter, eksotiske jungellyder og dinosaurer så langt øyet kan se. Det føles som om vi går inne i en uvirkelig dyrepark. Det er som tatt ut av en Jurassic Park-film!

Utstillingen «Dinosauria – fakta og myter» åpnet på Inspiria i 2020. Den består av 20 bevegelige dinosaurer i alle former og fasonger. Figurene er laget i full størrelse og de fleste lager lyder, blunker med øynene, åpner og lukker munnen og svinger med halen.

Det er imponerende at Inspiria har skaffet en så gjennomført utstilling til Sarpsborg. Vitensenteret kunne ikke egnet seg bedre som lokasjon for en slik utstilling. I tillegg fungerer det veldig bra i kombinasjon med mange av de andre attraksjonene på Inspiria.

De svært realistiske dinosaur-figurene er produsert i Mexico. Skaperne må berømmes for hvor flotte og naturtro figurene er. Noen av dem er faktisk ganske skremmende! Vi titter interesserte ned i et lite reir med dinosaur-egg. Noen av eggene er i ferd med å klekkes og rører på seg. Vi føler hele tiden blikket fra dinosaurmoren som ligger noen meter unna. Hun slipper oss ikke av syne, derfor føles det tryggest å rusle videre.


I en stor sandkasse kan barna grave ut skjelettet av en dinosaur. Ved hjelp av skuffer og koster graver de frem hele kroppen. Flere barn kommer løpende til og vil hjelpe.

Det fine med utstillingen er at den fenger barn i så mange ulike alderstrinn. Vi ser mødre med barn i bæresele, en toåring på armen til faren sin og to tenåringer som har tatt turen sammen med besteforeldre.

Det er ingen grunn til at ikke også ungdommer vil synes dette er gøy. Det er både fascinerende, spennende og lærerikt. På informasjonsplakater ved siden av figurene kan man lese om de ulike dinosaurene og lære om når de levde, hva de spiste, hvor store de ble og hvor på jorden de oppholdt seg.

Litt lenger inne i lokalene troner en gigantisk, fire meter høy Tyrannosaurus rex med de skarpeste tennene vi noen gang har sett. Han beveger på hodet, vifter med halen og slipper deg ikke av syne.

(PS: Visste du at det går an å feire bursdagen sin inne på Inspiria? Les mer om det her!)

Enhjørning-dilla ble plutselig byttet ut med dinosaur-dilla for disse to som koste seg gløgg på Inspiria Science senter i Sarpsborg. (Annonselenker: Topper fra Lindex her og her)

En reise i verdensrommet
Inspiria er som du sikkert vet, mye mer enn dinosaurer. Vitensenteret i Sarpsborg markerer i år sitt 10-årsjubileum. En av hovedattraksjonene på Inspiria har hele tiden vært det flotte planetariet. Det er en spesielt utformet kinosal der du ser film i taket.

En hyggelig guide ønsker velkommen før hun tar oss med på en utrolig reise ut i verdensrommet. Filmen er ulikt noe annet vi har sett og vises i taket fra fire ulike prosjektorer.

Å få se planteten vår fra utsiden og deretter bli ført utover og utover i verdensrommet – gjennom galakser og bortenfor det uendelige – får både liten og stor til å bli litt tankefulle.

«Jo, så klart det må finnes liv på andre planeter! Kanskje lever det dinousaurer på en planet langt, langt borte? Kanskje finnes det romvesen på ordentlig?»

Diskusjonen går livlig rundt bordet i kafeteriaen på Inspiria der vi har forsynt oss med smakfulle nachos og fajitas. Vi forsyner oss med masse godt og gumler i vei. Til dessert spiser vi yoghurtis!


I høyttaleranlegget får vi vite at det er Science-show om 10 minutter, så vi slurper i oss siste rest av is og setter kursen mot den store salen der Martin – en av de mange hyggelige ungdommene som jobber ved Inspiria – står klar for å vise oss hva man kan gjøre hvis vi blander ulike stoffer med hverandre.

Martin viser hvordan man kan lage en flammevirvel ved å tenne på rødsprit inne i en sylinder. Han lager sitt eget fyrverkeri og han klarer til og med å lage snø!! Showet er artig og akkurat passe langt.

Deretter er ungene klare for å utforske hva som befinner seg i andre etasje. Det er mange morsomme aktiviteter der de får teste ut tyngdekraft, de får lære å programmere en liten robot og mye annet.

Utendørs aktivitetspark
Ute har Inspiria en kjempeflott utendørs aktivitetspark. Den åpner til påske og har åpent alle helger og i skolens ferier frem til oktober. Her er det mulig å låne sykler, klatre i klatrestativ og å teste ut elsykkel på en egen elsykkelbane. Neste gang skal vi å sjekke ut skateparken og øve oss på å lære trafikkreglene på den store sykkelbanen.

Før vi reiser hjem, stikker vi innom den kjempekule butikken Logia – som har lærerike og annerledes leker.

Vi kan med sikkerhet slå fast at Inspiria er som slagordet: Moro med mening!

Les mer om de mange ulike aktiviteteten på Inspira her. Vitensenteret har åpent hver helg og i skolens ferier.

Se film fra vårt besøk på Inspiria under:

( Musikk: Christoffer Schou – Remington Super 60)