Nå kan du oppleve fire ulike, men veldig spennende kunstnere på Østfold kunstsenter i Fredrikstad. To av dem kommer fra Østfold!

Petter Hepsø er kjent for å gi dyrene menneskelige trekk.

Petter Hepsø som er bosatt på Kråkerøy er en kjent skulptør i Østfold. Han forbindes gjerne med sine store, flotte dyreskulpturer. Flere av dem finner du som offentlige utsmykninger i Sarpsborg sentrum – blant annet kunstverket «Floden» eller bjørnen som ligger i et badekar midt i gågaten. Det er også Hepsø som står bak den enorme hundeskulpturen som er plassert utenfor lokalene til NAV i gågaten i Sarpsborg, samt bjørneskulpturen i skolegården på Sandesundsveien skole.

Det er ikke hver dag Hepsø viser arbeidene sine i et galleri, ettersom de fleste av kunstverkene hans er offentlige utsmykninger som er plassert på spesifikke steder rundt omkring i landet. Men nå er altså flere av arbeidene tilgjengelig for nærmere skue i en begrenset periode på Øks. Separatutstillingen har fått den passende tittelen «Out of context».

Hepsø blir portrettert i radioprogrammet «Kunstnere i Østfold» på lokalradiostasjonen Radio Øst onsdag 13.11 klokken 08.00 og lørdag 16.11 klokken 13.00.

En annen sarping som også er aktuell på ØKS i Fredrikstad, er Gerd Wevling Matre. Hun viser kaféutstillingen «Zygote». Gerd er opptatt av trær og ulike treslag og hun forsøker å vise frem skjønnheten i kvister og trebiter som er skadet eller har ulike skavanker.
– I denne utstillingen har jeg tatt utgangspunkt i trecellens form og jeg gjentar formen og setter trebiter sammen på ulike måter for å skape ornamenter, forklarer hun.

Gerd Wevling Matre fra Sarpsborg.

Ahmed Umar viser utstillingen «Mending» som er dedikert til kunstnerens far som gikk bort for 10 år siden. De to var uvenner da faren døde. Ahmed kom til Norge som flyktning i 2008. Åtte år senere fullførte han en mastergrad ved avdeling for Kunst- og Håndverk ved Kunsthøgskolen i Oslo.
– Dette er en sterk og emosjonell utstilling som er veldig følelsesladet for meg. Gjennom arbeidet føler jeg at jeg har kommet nærmere min far og jeg forstår bedre hvem han var og hva han strevde med, forklarer Umar.

Tone Myskja arbeider i krysningsfeltet mellom scenekunst, musikk og billedkunst. Hun har en spennende utstilling som bærer navnet «Biter som faller på plass» – en videoinstallasjon med sterke bilder og lyd.
– Utstillingen symboliserer endringene i samfunnet som skjer gradvis, ja nesten ubemerkelig. Vi ser ikke endringene før de har skjedd, forteller Myskja idet lyden av et isfjell som kalver fyller rommet i et øredøvende brak, før bildet vi ser på går i oppløsning.

Utstillingene henger på Østfold kunstsenter på Cicignon i Fredrikstad frem til 15. desember. Under kan du høre intervju med kunstnerne.

Ille Bra podcast – Nye utstillinger på Østfold kunstsenter: Intervju med utstillingskoordinator Silje Steinsvik, Petter Hepsø, Ahmed Umar, Tone Myskja og Gerd Wevling Matre:

(Ille Bra Blogg samarbeider om kulturstoff med lokalradiostasjonen Radio Øst. Intervjuet er hentet fra «God Morgen Østfold» som går hver ukedag fra klokken 09.00 til 10.00 og i reprise kl 16.00 og hvor Yvonne Ringnes Nilsen er programleder)